Nietzsche nihilizmi ile tasavvuf edebiyatındaki benzer kavramlar üzerine mukayeseli bir inceleme
A comparative study on Nietzsche's nihilism and similar concepts in sufi literature
- Tez No: 735600
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT KARDAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Türk Dili ve Edebiyatı, Philosophy, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Tasavvuf, Nihilizm, Zerdüşt, Sûfî, İnsan-ı Kâmil, Üstinsan, Fenâ, Güç İstenci, Sufism, Nihilism, Zoroastrian, Sufi, Perfect Human Being, Superman, Fenâ, Will to Power
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Tanrı'nın varlığı, öte dünya fikri, ideal insan tipi ve bunun karşıt tipi, yaşamın anlamı, zamanın değeri ve ne olduğu tarih boyunca felsefi yaklaşımlarca sorgulanmıştır. Bu felsefi yaklaşımlardan biri de tasavvuf ve nihilizmdir. Tasavvuf ile nihilizm beslendikleri kaynaklar ve doğdukları medeniyetler açısından farklılıklar barındırmaktadır. Fakat ele aldıkları bazı kavramlar konusunda benzerlikler de söz konusudur. Bu çalışmada amaç hangi medeniyetten olursa olsun insanın, yaşamı anlamlandırırken farklı reçeteler sunsa da ortak dertlerinin olduğunu göstermek, söz konusu kavramların benzer ve farklı yanlarını ortaya koymak, bu kavramlara daha nesnel ve geniş bir perspektiften bakmayı sağlamaktır.
Özet (Çeviri)
The existence of God, the idea of the afterlife, the ideal human type and its opposite, the meaning of life, the value of time, what it is have been questioned by philosophical approaches throughout history. One of these philosophical approaches is mysticism and nihilism. Sufism and nihilism have differences in terms of the sources they feed on and the civilizations they were born in. However, there are also similarities in some of the concepts they deal with. The aim of this study is to show that people, regardless of civilization, have common problems even if they offer different prescriptions while making sense of life, to reveal the similar and different aspects of the concepts in question, and to look at these concepts from a more objective and broad perspective.