Nietzsche's concept of drive and metaphor as a guide to his philosophy
Nietzsche'nin felsefesine bir rehber olarak dürtü ve metafor kavramı
- Tez No: 82110
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET İNAM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Dürtü, metafor, nihilizm, decadence, pessimizm, üst insan, Drive, Metaphor, Nihilism, Decadence, Pessimism, Overmen
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
VI oz NIETZSCHE 'NIN FELSEFESİNE BİR REHBER OLARAK DÜRTÜ VE METAFOR KAVRAMI Coşar, Metin Doktora, Felsefe Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ahmet İNAM Eylül 1999, 152 sayfa Bu doktora çalışmasının başlıca tezi şudur: Nietzsche ' nin felsefesi, onun dürtü ve metafor kavramları birlikte ele alınıp öne çıkarılırlarsa, yeni bir ışık altında görülebilir, ikincisi son zamanlarda az çok çözümlenmiştir (örn. Kofman ve Hartman) ama birincisi ihmal edilmiştir. Dürtüler belli amaçları olan sosyo-kültürel hayati güçlerdir. Metaforların biçimlenişi dürtülerin yönüne bağlıdır. Bilgi dürtüsü dünyanın tutarlı bir görünümünü vermeye çalışan metaforlar oluşturur. Bu tutarlılık bilginin 'ne için' ine cevap verecek bir ahlak gerektirir. Bu noktada yanılsamalar (illüzyon) başlar. Bir metafor yahut bir metaforlar sistemi bir dönemde bir bireyin ya da bir toplumun ihtiyaçlarını ve beklentilerini tatmin edebilir. Ama metaforlar kaçınılmazcasına 'yıpranıpVII eskirler' ve yenileri gerekli olur. Değerlerin yeniden değerlendirilmesi dönemi başlamalıdır. Bilgeliği (felsefi ve estetik hayat görüşü) olmayan bilgi dürtüsüne ahlak ve bilim kolayca egemen olabilir; bunların ikisi de, kendi başlarına bırakıldıklarında, insan yeteneklerinin özgür gelişmesine zararlıdırlar, çünkü 'hakikat 'i mut lakl aştırma eğilimindedirler. Betimsel olarak, dürtüler metaforların 'arkasında dururlar', metaforlar da dünyayı biçimlendirirler. Metaforlar yaratıcı eylemin gereklerini artık karşılayamadıkları zaman, inanılagelmiş değerlerin düşüşü ve değersizleşmesi bunalımı başlar. Nihilizme ulaşan bu sürece Nietzsche 'decadence' der. Nihilizm baştan sona olumsuz bir durum değildir; yeni değerlerin tohumlarını taşır. Bu noktada dürtülerin önemi görülüyor. Bozulmuş dürtülerin, arındırıcı-estetik girişimlerle yeniden hayat kazanmalarına ihtiyaç vardır. Sadece bir analoji olmayan, geniş antropolojik bir zemine yayılan analojik metafor, bu-dünyacı değerleri vurgular ve bilgi felsefi bilgelik tarafından yönlendirilir. Bilgi uğruna bilgi, bizim için bilgiye dönüştürülür. Değerler kendilerine ait bir alana itaat talep ederek tehditkâr bir şekilde üstümüzde artık durmazlar.VIII Pessimizm de bir olanaklı yenilikler durumudur. 'Zayıf ile 'güçlü' arasındaki ayrım topyekün pessimizmi aşma düşüncesi ile yapılır. Bu tutumuyla Nietzsche, filozoflar içinde en çok hayranlık duyduğu Schopenhauer ' ı eleştirir. Avrupa nihilizmi ancak estetik bir hayat tarzıyla aşılabilir. Bunu başaranlar geleceğin 'üst insanlar 'ı olacaklardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NIETZSCHE'S CONCEPT OF DRIVE AND METAPHOR AS A GUIDE TO HIS PHILOSOPHY Coşar, Metin Ph.D., Department of Philosophy- Supervisor: Prof. Dr. Ahmet Inam September 1999, 152 Pages The main thesis of this dissertation is: Nietzsche's philosophy can be seen in a new light if his concept of drive and metaphor are taken together and brought to foreground. The latter is somewhat analyzed recently (e.g. Kof man and Hartman) but the former neglected. Drives are socio-cultural vital forces with certain aims. The formation of metaphors depend on the direction of drives. Knowledge drive generates metaphors which try to give a coherent picture of the world. This coherence demand a morality which shall answer the 'what for' of knowledge. Here illusions begin. A metaphor or a system of metaphors may in a period of time satisfy the needs and expectations of an individual or of a society. ButIV metaphors inevitably become ' worn out ' and new ones become necessary. A period of revaluation of values has to start. Knowledge drive without wisdom (philosophical and aesthetic view of life) can be easily dominated by morality and science, both of which are by themselves detrimental to the free development of human capacities because they tend to absolutize 'truth'. Descriptively, drives 'stand behind' metaphors, metaphors shape world views. When metaphors no longer meet the demands of creative action, crisis of decline and devaluation of hitherto believed values begin. Nietzsche calls this process 'decadence' which culminates in nihilism. Nihilism is not a totally negative situation; it contains the seeds of new values. Here the importance of drives are seen. Distorted drives need to be rejuvenated by cathartic- aesthetic enterprise. The analogical metaphor which is not a mere analogy but has a wide anthropological basis, emphasizes this -worldly values and knowledge is regulated by philosophical wisdom. Knowledge for the sake of knowledge is transformed into knowledge for us. Values no longer stand threateningly above demanding obedience to a realm of their own.Pessimism is also a situation of potential innovation. The distinction between 'the weak' and 'the strong' is made with a view to overcoming total pessimism. At this point Nietzsche criticizes Schopenhaer whom he admires the most among philosophers. European nihilism can only be overcome with an aesthetic mode of life. Those who achieve it shall be the 'overmen' of the future.