Kerküklü Tabiboğlu divânı (İnceleme-metin bağlamlı dizin ve işlevsel sözlük)
Kerküklü Tabiboğlu council (Review-text context index and functional dictionary)
- Tez No: 735604
- Danışmanlar: PROF. ZİYA AVŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kerküklü Tabiboğlu, Irak Türkmen Edebiyatı, Divan, Tebdiz, Tabiboğlu from Kirkuk, Iraqi Turkmen Literature, Divan, Tebdiz
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1105
Özet
Türkmenlerin Irakta meydana getirdikleri edebiyat, tarih boyunca gelişerek devam etmiş ve zengin bir miras olarak günümüze ulaşmıştır. Bu bağlamda Irak (Kerkük) Türkmen Edebiyatı içerisinde verilen eserler incelemeye tabii tutulmuştur. Fakat eski dönem metinleri çeşitli nedenlerden ötürü günümüzde anlaşılamamaktadır. Anlam vermekte zorluk çekilmektedir. Kelimelerin anlamı ile birlikte arkasında yatan derin mana ve tahayyülleri anlam dünyaları ile açıklamak üzere geliştirilmiş olan TEBDİZ (İnceleme-Metin Bağlamlı Dizin ve İşlevsel Sözlük) Projesi, metinleri anlama ve anlamlandırma yolunda kurulmuş geniş bir elektronik havuzu olan sistemdir. Kerküklü Tabiboğlu Divanı bu proje kapsamında hazırlanmıştır. Kelimelerin tamamına titizlikle yaklaşılmış ve beyitte bulunan manalarına da dikkat edilerek tek tek anlamlandırılmıştır. Bu çalışma sonucunda Kerküklü Tabiboğlu Divanı rahatlıkla anlaşılabilecek, okuyucu ve araştırıcılara katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The literature created by the Turkmens in Iraq has continued to develop throughout history and has survived as a rich heritage. In this context, the works given in Iraqi (Kirkuk) Turkmen Literature were examined. However, ancient texts cannot be understood today for various reasons. It is difficult to understand. The TEBDİZ (Examination-Text-Contextual Index and Functional Dictionary) Project, which was developed to explain the meaning of words and the deep meanings and imaginations behind them, is a system with a large electronic pool established for understanding and interpreting texts. The Kirkukli Tabiboglu Divan was prepared within the scope of this project. All of the words have been meticulously approached and interpreted one by one by paying attention to their meanings in the couplet. As a result of this study, the Kirkukli Tabiboğlu Divan will be easily understood and will contribute to the readers and researchers.