Hepatit B taşıyıcılarında karaciğer fibrozisinin non-invaziv yöntemlerle değerlendirilmesi
Evaluation of liver fibrosis in hepatitis B carriers with NON-invasive methods
  1. Tez No: 735608
  2. Yazar: SEVDA SERT EKİNCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. ASLI ÇİFCİBAŞI ÖRMECİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, İç Hastalıkları, Gastroenterology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: HbeAg negatif kronik enfeksiyon, FibroScan, Fibrozis, APRİ, FİB-4, HbeAg negative chronic infection, FibroScan, Fibrosis, APRI, FIB-4
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç : HbeAg negatif kronik enfeksiyon fazındaki hastalarda (eski terminolojiye göre inaktif taşıyıcılar ) karaciğer fibrozisini öngörmede 3 farklı noninvaziv inceleme yöntemi olan FİB-4 skor, APRİ skor, ve Transient Elastrografinin (TE) tanısal performanslarını karşılaştırmak ve HbeAg negatif kronik enfeksiyon fazındaki hastaların takibinde bu parametrelerin önemini gözler önüne sermek. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 120'si HbeAg negatif kronik enfeksiyonu olan, 84'ü HbeAg negatif kronik hepatit B olan toplam 204 hasta dahil edildi. HbeAg negatif kronik enfeksiyonu olan hastaların tanı anı ve sırasıyla 1, 3, 5. yıl ve son başvuruya ait laboratuvar verileri , APRİ , FIB-4 skorları ve son başvuruya ait fibroscan bulguları (kPa, CAP) geriye dönük poliklinik dosyalarından tarandı. Bu veriler kontrol grubu olarak seçilen HbeAg negatif kronik hepatit B hastalarının tanı anı ve son başvuruya ait verileri ile karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya katılan hastaların 106'sı kadın (%52,0), 98 ´i (%48,0) erkekti. Bununla beraber HbeAg negatif kronik enfeksiyon grubundaki hastalarda kadın cinsiyet (%62,5) ve HBeAg-negatif kronik hepatit B hastalarında ise erkek cinsiyet (%63,1) istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksek oranda saptandı (p=0,000). Toplam yaş ortalamaları 53,31±10,69 ve tanı anı yaş ortalamaları 45,25±10,48 olarak saptandı. HbeAg negatif kronik enfeksiyonu olan hastaların takip süresince 0, 1, 3, 5. yıl ve son vizit sonrası elde edilen klinik ve laboratuar bulguları değerlendirildiğinde; son vizit ALT değerinde, tanı anına kıyasla istatistiksel olarak anlamlılığa yakın oranda düşük (p=0,052) , son vizit FIB-4 skoru ise, tanı anına kıyasla istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek saptandı (p=0,004). Fibroscan parametreleri ve klinik biyobelirteçler karşılaştırılması sonucunda ise; kPA değeri KHB tanılı olgularda (7,83±7,33 vs. 5,17±1,50) istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek bulundu (p=0,012) . Ayrıca çalışmada fibroscan değerlendirmesi sonucu kPA değeri 7'den büyük, HbeAg negatif kronik enfeksiyonu olan 6 hastaya ait tanı anı ve güncel biyoşimik parametreler ile APRİ, FİB-4 skorları diğer HbeAg negatif kronik enfeksiyonu olan hastaların verileri ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p>0,05). Sonuç: Çalışmamızda tanı anında kronik hepatit B hastalarının ortalama APRI index, FİB-4 skoru ve viral yükün, HbeAg negatif kronik enfeksiyonu olan hastalara kıyasla anlamlı şekilde yüksek olduğu saptanmasına rağmen bu parametrelerin tedavi takibinde gruplar arasında duyarlılığını kaybettiği gözlenmiştir. Ayrıca takip süresi sonunda yapılan fibroscan uygulaması ile kPA değerinin KHB tanılı olgularda HbeAg negatif kronik enfeksiyon grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek olduğu saptanmıştır. Üstelik HbeAg negatif kronik enfeksiyonu olan olgularda yüksek/şiddetli fibrosis skorlarının (F2, F3, F4) istatistiksel olarak anlamlı şekilde düşük oranlarda olduğu anlaşılmıştır. Bunlara ek olarak fibroscan değerlendirmesi sonucu HbeAg negatif kronik enfeksiyonu olan 6 hastamızda birçok yayınlanmış çalışmada anlamlı fibrozis için cutt-off kabul edilen >7 kPA değeri saptanmıştır. Dolayısıyla non-invaziv testlerden APRI index ve FİB-4 skorunun anlamlı fibrozis için tanısal değeri olsa da tek başına tedavi takibi ve HbeAg negatif kronik enfeksiyonu olan hastaların monitorizasyonunda rutin kullanımda yetersiz olduğu anlaşılmaktadır ve bu nedenle günümüzde karaciğer biyopsisi hala altın standart değerini korumaya devam etse de, fibroscan uygulamasının gereksiz biyopsi uygulamasını azaltacağı, karaciğer biyopsi uygulamasında seçiciliğe katkı sağlayacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Purpose: To compare the diagnostic performance of 3 different noninvasive examination methods, FIB-4 score, APRI score, and Transient Elastography (TE) in predicting liver fibrosis in patients with HbeAg negative chronic infection phase (inactive carriers according to the old terminology) and to reveal the importance of these parameters in the follow-up of patients in the HbeAg negative chronic infection phase. Material and Methods: A total of 204 patients, 120 with HbeAg negative chronic infection and 84 with HbeAg negative chronic hepatitis B, were included in the study. Laboratory data, APRI, FIB-4 scores and fibroscan findings (kPa, CAP) of the patients with HbeAg negative chronic infection at the time of diagnosis and at the 1st, 3rd, 5th years and at the last admission, respectively, were scanned from the retrospective polyclinic files. These data were compared with the data of HbeAg negative chronic hepatitis B patients selected as the control group, at the time of diagnosis and at the last admission. Results: Among the patients participating in the study, 106 (52.0%) were female and 98 (48.0%) were male. However, it was found that female gender (62.5%) was statistically significantly higher in HbeAg-negative chronic infection group and male gender (63.1%) in HBeAg-negative chronic hepatitis B patients (p=0.000). The mean age of the patients was 53.31±10.69 years and the mean age at diagnosis was 45.25±10.48 years. Analysis of clinical and laboratory findings collected after 0, 1, 3, 5 years and the last visit from HbeAg negative chronic infection patients showed that the ALT score at the last visit was relatively low compared to the time of diagnosis (p=0.052) and the FIB-4 score at the last visit was statistically significantly higher than at diagnosis (p=0.004). As a result of comparing fibroscan parameters and clinical biomarkers, kPA was statistically significantly higher in patients with CHB (7.83±7.33 vs. 5.17±1.50) (p=0.012). Furthermore, the Fibroscan evaluation showed no statistically significant difference when the time of diagnosis and current biochemical parameters as well as APRI and FIB-4 scores of only 6 patients with HbeAg negative chronic infection with kPA values above 7 were compared with the data of patients with other HbeAg negative chronic infection (p>0.05). Conclusion: In our study, although the mean APRI index, FIB-4 score and viral load of patients with chronic hepatitis B at diagnosis were found to be significantly higher than those of patients with HbeAg negative chronic infection, it was observed that these parameters lost their sensitivity between groups at post-treatment. In addition, Fibroscan application at the end of the follow-up period found that kPA was statistically significantly higher in patients with CHB compared to the HbeAg negative chronic infection group. Moreover, it was found that the scores for high/severe fibrosis (F2, F3, F4) were statistically significantly lower in patients with HbeAg negative chronic infection. In addition, as a result of fibroscan evaluation, a value of >7 kPA, which is considered cut-off for significant fibrosis, was found in many published studies in our 6 patients with HbeAg negative chronic infection. Although the APRI index and FIB-4 score from non-invasive tests have diagnostic value for significant fibrosis, they are inadequate for routine use in therapy monitoring and observation of patients with HbeAg negative chronic infection, and although liver biopsy is still maintaining its gold standard today, we believe that the use of fibroscan will reduce unnecessary biopsies and contribute to selectivity in the use of liver biopsy.