Online piyano eğitimi sürecinde karşılaşılan sorunlar ve memnuniyet durumunun öğretim elemanı görüşleri doğrultusunda incelenmesi
Investigation of problems and satisfaction in the online piano education process within the scope of teaching staff views
- Tez No: 735630
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET FEYZİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Eğitim ve teknoloji, müzik eğitiminde teknoloji, online eğitim, piyano eğitimi
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müze Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu araştırmanın amacı, Türkiye'de üniversite bünyesinde mesleki müzik eğitimi veren kurumlarda online piyano eğitimi sürecinde karşılaşılan sorunların neler olduğunu ve genel memnuniyet durumunu öğretim elemanlarının görüşleri doğrultusunda belirlemektir. Bu araştırma, betimsel bir araştırma olup, nicel araştırma tekniklerinden biri olan tarama modeli ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından 5'li likert tipe uygun olarak geliştirilen anket kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Türkiye'de mesleki müzik eğitimi kurumlarında (Üniversitelerde) piyano eğitimcisi olarak görev yapan öğretim elemanlarının tamamı oluşturmaktadır. Bu araştırmada ilgili öğretim elemanlarının tamamına ulaşmak mümkün olduğundan dolayı örneklem seçilmemiştir. Araştırma sürecinde veri toplama aracı olarak kullanılan ankete geri dönüş sağlayan öğretim elemanları araştırmanın çalışma grubunu oluşturmaktadır. Bu araştırmada, online piyano eğitimi sürecinde öğretim elemanı görüşleri doğrultusunda derse hazırlık ve ders süreci ile ilgili öğrencilerin derse yeterince etkili biçimde katılım sağlamadığı, dersin ilgili konuyu aktarmak için yeterli olmadığı görülmektedir. Online piyano eğitiminde teknik alt yapı ve donanım açısından öğretim elemanlarının gerekli aksesuarlara yeterince sahip olduğu fakat öğrencilerin sahip olmadığı ayrıca ses, görüntü ve internet bağlantısından kaynaklı sorunlar yaşandığı görülmektedir. Bu doğrultuda öğretim elemanlarının ve öğrencilerin büyük çoğunluğunun online piyano eğitimini genel olarak verimli bulmadığı ve online piyano eğitiminin öğretim elemanlarının cinsiyet, yaş ve unvanlarına göre farklılık göstermediği ile ilgili bulgular elde edilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgular doğrultusunda online piyano eğitiminde genel olarak derse hazırlık ve ders süreci ile ilgili öğrencilerin etkili biçimde katılım sağlamadığı, dersin ilgili konuyu aktarmada zorluk çekildiği, öğretim elemanlarının ve öğrencilerin büyük çoğunluğunun online piyano eğitimini genel olarak verimli bulmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the problems encountered in the online piano education process in institutions that provide vocational music education within the university in Turkey and to determine the general satisfaction status in line with the opinions of the instructors. This research, It is a descriptive study conducted to determine the situation in order to determine the problems encountered in online piano education and the general satisfaction with online piano education, the survey was carried out with the survey model, which is one of the quantitative research. As a data collection tool in the research, a questionnaire developed by the researcher in accordance with the 5-point Likert type was used. The universe of the research consists of all lecturers working as piano educators in vocational music education institutions (Universities) in Turkey. In this study, the sample was not chosen because it was possible to reach all of the relevant lecturers. The teaching staff who provided feedback to the questionnaire, which was used as a data collection tool in the research process, constitute the study group of the research. In this study, it was determined that the students did not participate effectively in the lesson preparation and lesson process in line with the opinions of the instructors in the online piano education process, it is seen that the course is not sufficient to convey the relevant subject. In online piano education, it is seen that the instructors have the necessary accessories in terms of technical infrastructure and equipment, but the students do not, and there are problems due to sound, image and internet connection. In this direction, the findings related to the fact that the majority of the instructors and students do not find online piano education productive in general and that online piano education does not differ according to the gender, age and titles of the instructors were obtained. In line with the findings obtained in the research, the students did not participate effectively in the course preparation and course process in general, the course has difficulty in conveying the relevant subject, it has been concluded that the majority of instructors and students do not find online piano education productive in general.