Yoğun bakım ünitesi'nde çalışan hemşirelerin COVID 19 pandemisinde izolasyon önlemlerine uyumunun ve sağlık kaygısı düzeylerinin incelenmesi
Investigation of nurses working in the intensive care unit of the compliance with isolation measures and the levels of health concerns in the COVID 19 pandemic
- Tez No: 735682
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN ALTINBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Yoğunbakım ünitesi, hemşire, Covid 19, pandemi, izolasyon, önlem ve sağlık kaygısı, Intensive care unit, nurse, Covid 19, pandemic, isolation, precaution, health anxiety
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırmada yoğunbakım ünitesinde çalışan hemşirelerin Covid-19 pandemisinde izolasyon önlemlerine uyumunun, durumluk ve sürekli kaygı düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma tanımlayıcı ve kesitsel türde bir çalışmadır ve 01.03.2021-01.09.2021 tarihleri arasında İstanbul ilinde bulunan bir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin yoğun bakım ünitelerinde çalışan 111 yoğun bakım hemşiresi araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak sosyodemografik anket formu, izolasyon önlemlerine uyum ölçeği ve durumluk-sürekli kaygı ölçekleri kullanılmış olup online dijital platformlardan hemşirelere iletilmiştir. İstatiksel analizde tanımlayıcı istatistikler, bağımsız gruplarda KolmogrovSmirnov testi, Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis H testleri ve Spearman korelasyon analizi uygulanmıştır. Bulgular yorumlanırken anlamlılık düzeyi (p>0,05) alındı. Araştırmada yer alan hemşirelerin yaş ortalaması 29,35±6,04 olup, %63,1'inin kadın,%55,9'inin bekâr ve %74,8'inin önlisans mezunu olduğu görülmüştür. Haftalık çalışma saati ortalamasının 62,4±30,7 saat olduğu ve hemşirelerin %84,7'ünün nöbet usulü çalışmakta olduğu tespit edilmiştir. İzolasyon önlemleri uyum ölçeği puan ortalaması 3,71±1,02, Durumluk Sürekli Kaygı Ölçeği puan ortalaması 2,25±0,36olarak bulunmuştur.Hemşirelerin Durumluk sürekli kaygı ölçeği alt boyutu puanları ileİzolasyon önlemlerine uyum ölçeği alt boyutu puanları arasında negatif yönlü ve düşük düzeyde r=, 019 ilişki bulunmuştur. Yoğun bakım hemşirelerinin izolasyon önlemlerine uyum düzeylerinin yüksek olduğu ve bu ilişkinin eğitim düzeyi yükseldikçe arttığı; durumluk ve sürekli kaygı düzeylerinin de yüksek olduğu, kaygı düzeylerinin izolasyon ölçeğinin bulaşma yolu, çalışan güvenliği alt boyutuyla negatif yönlü, çevre kontrolü, el hijyeni alt boyutlarıyla ise pozitif yönlü ilişkisi olduğu belirlenmiştir. Ancak izolasyon önlemlerine uyum durumları ile durumluk-sürekli kaygı seviyeleri arasında anlamlı ilişki olmadığı bulunmuştur.Yoğun bakım hemşirelerinin kaygı durumlarını düşürmeye yönelik önlemlerin alınması ve bu konuda daha geniş çaplı çalışmaların yapılmasının gerekli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the compliance of the nurses working in the intensive care unit with isolation precautions during the Covid-19 pandemic, and their state and trait anxiety levels. The research is a descriptive and cross-sectional study and 111 intensive care nurses working in the intensive care units of a Training and Research Hospital in Istanbul constituted the sample of our research. In the study, socio demographic question naire form, adaptation to isolation measures, and state-trait anxiety scales were used as data collection tools and were sent to nurses from online digital platforms. Descriptive statistics were used in the statistical analysis, Kolmogrov Smirnov test, Mann Whitney U test, Kruskal Wallis H tests and Spearman correlation analysis were used in independent groups. The level of significance (p>0.05) was taken when interpreting the findings. The mean age of the nurses participating in the study was found to be 29.35±6.04. 63.1% of the nurses were female, 55.9% of them were single and 74.8% of them were graduates of associate degrees. It has been determined that the average weekly working hours is 62.4±30.7 hours and 84.7% of the nurses work on shifts. The mean score of the isolation measures compliance scale was found to be 3.71±1.02, and the mean score of the State Trait Anxiety Scale was found to be 2.25±0.36. A negative and low level r=, 019 relationship was found between the nurses' State trait anxiety scale sub-dimension scores and the scale of compliance with isolation measures sub-dimension scores. It was found that intensive care nurses had a high level of compliance with isolation measures and this relationship in creased as the education level in creased; It was determined that the levels of state and trait anxiety were al sohigh, and the anxiety levels were negative lyrelated to the transmission route of the isolations cale, employee safety sub-dimension, and positively relatedto the environ mental control and hand hygiene sub-dimensions. However, it was found that there was nosignificantrelationship between compliance with isolationme asures sandstate-trait anxiety levels.It is necessary to take measures to reduce the anxiety of intensive care nurses and to carry out more extensive studies on this subject.