Examining the relationships among loneliness, life satisfaction, and social support levels of remote workers
Uzaktan çalışan bireylerin yalnızlık, yaşam doyumu ve sosyal destek düzeyleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi
- Tez No: 949442
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR KÖRÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: yaşam doyumu, algılanan sosyal destek, uzaktan çalışma, iş-yaşam dengesi, çalışan refahı, life satisfaction, perceived social support, remote work, work-life balance, employee well-being
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışma Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışma, Türkiye'deki uzaktan çalışma ortamlarında yalnızlık ve sosyal desteğin yaşam doyumu üzerindeki etkisini incelemektedir. Araştırma, COVID-19 salgınının ardından uzaktan çalışmanın artmasıyla birlikte uzaktan çalışan bireylerin deneyimlerine dair içgörü elde etmeyi amaçlamaktadır. Sosyal destek, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (MSPSS) kullanılarak değerlendirildi ve bu ölçeğin alt boyutlarına odaklanıldı: aileden, arkadaşlardan ve romantik partnerlerden gelen destek ve bunların yaşam doyumu ile ilişkileri. Ayrıca çocuk sahibi olma, eğitim düzeyi, gelir düzeyi ve medeni durum gibi demografik değişkenler de araştırmanın temel değişkenleri üzerindeki potansiyel etkilerini değerlendirmek amacıyla incelenmiştir. Yalnızlık UCLA Yalnızlık Ölçeği kullanılarak ölçülürken, genel yaşam memnuniyeti Yaşamdan Doyum Ölçeği (SWLS) ile belirlenmiştir. Araştırmaya toplam 218 uzaktan çalışan katıldı. Veriler Slack ve Microsoft Teams gibi çevrimiçi platformlar aracılığıyla toplandı. Sonuçlar aileden gelen sosyal desteğin yaşam tatminini anlamlı düzeyde yordadığını gösterdi. Bulgular, uzaktan çalışanlara yönelik uluslararası çalışmaların ışığında tartışılarak, Türkiye örneğinde gözlemlenen sonuçların bağlamsal olarak anlaşılması sağlanmıştır. Bu araştırma, uzaktan çalışanların yaşam doyumunu artırmada aile desteğinin kritik rolünü vurgulamaktadır ve salgın sonrası dönemde uzaktan çalışma dinamiklerinin daha geniş bir şekilde anlaşılmasına katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the impact of loneliness and social support on life satisfaction in remote work settings in Türkiye. With the rise of remote work following the COVID-19 pandemic, the research aims to gain insights into the experiences of individuals working remotely. Social support was evaluated using the Multidimensional Scale of Perceived Social Support (MSPSS), focusing on its subdimensions: support from family, friends, and romantic partners, and their relationship with life satisfaction. Additionally, demographic variables such as having children, education level, income level, and marital status were examined to assess their potential influence on the primary variables of the study. Loneliness was measured using the UCLA Loneliness Scale, while overall life satisfaction was determined with the Satisfaction with Life Scale (SWLS). A total of 218 remote workers participated in the study. Data were collected through online platforms such as Slack and Microsoft Teams. Results indicated that social support from family significantly predicted life satisfaction. The findings were discussed in light of international studies on remote workers, providing a contextual understanding of the unique outcomes observed in the Turkish sample. This research highlights the critical role of family support in enhancing life satisfaction for remote workers and contributes to the broader understanding of remote work dynamics in the post-pandemic era.