Hatay ili Kırıkhan-Kumlu yöresi tarım topraklarının tuzluluk durumu
Sainity status of agricultural lands in Kırıkhan-Kumlu region in Hatay province
  1. Tez No: 735800
  2. Yazar: KÜBRA GÜRLER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kırıkhan-Kumlu, Tarım Toprakları, Tuzluluk, Kırıkhan-Kumlu, Agricultural Lands, Salinity
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmada Hatay ili Kırıkhan-Kumlu yöresi tarımsal topraklarının tuzluluk durumunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla çalışma alanının tarım topraklarını temsil edecek şekilde, 0-20 ve 20-40 cm derinliklerinden ve 30 ayrı noktadan olmak üzere toplamda 60 toprak örneği alınmıştır. Alınan toprak örneklerinde pH, bünye, katyon değişim kapasitesi (KDK), değişebilir katyonlar (DK), kireç ve organik madde gibi bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri belirlenmiştir. Toprakların tuzluluk durumunun belirlenmesi için ise toplam tuz, tuzluluk sınıfı, sodyum adsorbsiyon oranı (SAR), değişebilir sodyum yüzdesi (ESP), çözülebilir katyonlar (Na, Ca ve Mg) gibi özellikler belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; toprakların pH'ları 7.95-8.40, kil içerikleri % 18.9-74.2, kum içerikleri % 7.1-59.8, silt içerikleri % 15.3-52.7, kireç içerikleri % 0.47-26.6 ve organik madde içerikleri % 1.2-6.1 arasında bulunmuştur. Toprakların tuzluluk durumunu belirlemek için yapılan analiz sonuçlarına göre; toplam tuz içerikleri % 0.009-0.115; SAR değerleri 0.01-0.24; ESP değerleri 0.25-6.01; çözülebilir Na içeriği 0.10-3.67 me/100 g; çözülebilir Ca içeriği 15.7-56.7 me/100 g ve çözülebilir Mg içeriği ise 8.8-30.5 me/100 g arasında belirlenmiştir. Sonuç olarak, çalışma alanı topraklarının tamamının tuzsuz sınıfına girdiği ve toprakların tuzluluk durumu bakımından bir çok bitkinin yetişmesini olumsuz etkileyecek seviyede problem olmadığı belirlenmişti
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the salinity status of agricultural soils in Kırıkhan-Kumlu region of Hatay province. For this purpose, a total of 60 soil samples, representing the agricultural soils of the study area, were taken from 0-20 and 20-40 cm depths and from 30 different points. Some physical and chemical properties such as pH, texture, cation exchange capacity (CEC), exchangeable cations (EC), lime and organic matter were determined in the soil samples taken. In order to determine the salinity of the soils, properties such as total salt, salinity class, sodium adsorption rate (SAR), exchangeable sodium percentage (ESP), soluble cations (Na, Ca and Mg) were determined. According to the results of the research; The pH of the soils was 7.95-8.40, clay contents 18.9-74.2 %, sand contents 7.1-59.8%, silt contents 15.3-52.7 %, lime contents 0.47-26.6 % and organic matter contents 1.2-6.1%. According to the results of the analysis made to determine the salinity of the soils; total salt contents of 0.009-0.115%; SAR values 0.01-0.24; ESP values 0.25-6.01; soluble Na content 0.10-3.67 me/100 g; The soluble Ca content was determined between 15.7-56.7 me/100 g and the soluble Mg content between 8.8-30.5 me/100 g. As a result, it has been determined that all of the soils of the study area are in the salt-free class and there is no problem in terms of the salinity of the soils at a level that will negatively affect the growth of many plants.