COVID-19 hastalarında kan parametreleri ile toraks bilgisayarlı tomografi skoru arasındaki ilişki
The relationship between blood parameters and thorax computerized tomography score in COVİD-19 patients
  1. Tez No: 735812
  2. Yazar: GAMZE DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENK AYPAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, Toraks BT şiddet skoru, Hemogram, PLT, PCT, COVID-19, Thorax CT severity score, Hemogram, PLT, PCT
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Giriş ve Amaç: Geniş çaplı salgınlarla seyreden SARS CoV-2 enfeksiyonunda klinik gidişatı öngörebilmek ve kritik vakalara vaktinde müdahale edebilmek son derece önem taşımaktadır. Bu çalışma PCR testi pozitif olan hastalarda Toraks BT bulgularının ve tutulum şiddet skorlarının hastalarda yakın zamanlı bakılan kan parametrelerindeki değişikliklerle ilişkilisini incelemek,bu şekilde de prognoz hakkında yorumda bulunabilmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli, tanımlayıcı ve retrospektif olan bu çalışmada SBÜ Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 01.01.2021 ile 30.11.2021 tarihleri arasında COVID-19 polikliniklere ayaktan başvuran hastalar ile COVID-19 servislerinde yatarak tedavi alan hastalar değerlendirilmiştir. 18 yaş ve üstü SARS CoV-2 RT-PCR pozitifliği olan, sistemde Toraks BT'si ve yakın zamanlı kan parametreleri bakılmış vakalar incelenmiştir. Belirtilen tarih aralığında dahil edilme kriterlerine uyan 30 poliklinik ve 70 servis hastasının verileri hastane kayıt sistemi üzerinden elde edilmiştir. Hastaların yaş ve cinsiyetleri, PCR testi sonuçları, Toraks BT görüntüleri, yakın zamanlı ölçülen tam kan parametreleri, prokalsitonin, CRP, D-dimer, INR, ferritin, fibrinojen değerleri kayıt altına alınmıştır. BT görüntüleme, hastaların yaşı, laboratuvarı ve klinik bulguları konusunda kör olan bir radyoloji uzmanı tarafından bağımsız olarak değerlendirildi. Akciğerler 20 ayrı segmente ayrılarak incelendi. Toplamda 0 ile 40 arasında değişen skor olarak hesaplandı. Sonuçlar SPSS 23.0 programından faydalanılarak analiz edildi. Bulgular: Servis hastalarının yaş ortalaması 60,20 + 12,62, poliklinik hastalarının ise 48,56 + 12,22'dir. Servisteki hastaların 36'sı erkek, 34'ü kadındır; poliklinikteki hastaların ise 15'i erkek, 15'i kadındır. Servis hastalarının BT skoru ortalaması 16,24 + 6,47, poliklinik hastalarının ise 7,03 + 5,04'dir. BT skoru ile yakın zamanlı kanda bakılan PLT ve PCT değerleri arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Hasta yatışının ilk 1 haftası içinde görülen 2.hemogram sonucunda ise bu ilişki daha yüksek seviyede saptanmıştır. Poliklinik hastalarının BT skoru ile MONO,BASO ve D-DİMER arasında orta düzeyde, negatif ve anlamlı; CRP arasında orta düzeyde, pozitif ve anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Çalışmamız sırasında BT skoru 12.5'e eşit ve üzerinde olan hastaların servise yatışı olduğunu saptadık. Yapılan hesaplamamıza göre BT skoru hastaların serviste yatma durumunu %80 ile doğru öngörmektedir. Sonuç: Bu sebeple,kritik hastanın belirlenip tedavisine erken başlamada ve BT skor ağırlığını tahmin etmede PLT ve PCT gibi her yerde rahatlıkla bakılabilen hemogram değerlerinin kullanılabileceğini düşünmekteyiz Ayrıca BT çekilebilen yerlerde ilk başvuru anında klinikle beraber BT skorunun yüksek olması hastaların taburculuğu veya yatarak tedavi edilmesi gerekliliği konusunda da klinisyenlere yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: It is extremely important to predict the clinical course and to intervene in critical cases in a timely manner in SARS CoV-2 infection, which is progressing with large-scale epidemics. In this study, it was aimed to examine the relationship between thorax CT findings and involvement severity scores in patients with positive PCR test, with changes in the blood parameters recently checked, and thus to comment on the prognosis. Materials and Methods: In this single-center, descriptive and retrospective study, outpatients admitted to outpatient clinics for COVID-19 at SBU Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Training and Research Hospital between 01.01.2021 and 30.11.2021 and patients receiving inpatient treatment in COVID-19 services were evaluated.. Cases 18 years of age and older with SARS CoV-2 RT-PCR positivity, whose thorax CT and recent blood parameters were checked in the system were examined. The data of 30 outpatients and 70 ward patients who met the inclusion criteria within the specified date range were obtained from the hospital registry system. Age and gender of the patients, PCR test results, thorax CT images, recently measured whole blood parameters, Procalcitonin, CRP, D-dimer, INR, ferritin, fibrinogen values were recorded. CT imaging was independently evaluated by a radiologist who was blinded to patients' age, laboratory, and clinical findings. Lungs were divided into 20 segments and evaluated. It was calculated as a total score ranging from 0 to 40. The results were analyzed using the SPSS 23.0 program. •Findings: For this reason, we think that hemogram values such as PLT and PCT, which can be easily viewed everywhere, can be used to identify the critical patient and start the treatment early, and to estimate the CT score weight. In addition, the high CT score together with the clinic at the first application in places where CT can be taken, the clinicians about the necessity of discharge or inpatient treatment of the patients might help. There is a positive and significant relationship between the CT score and the PLT and PCT values measured recently in the blood. As a result of the second blood taken within the first week of hospitalization, this relationship was found to be at a higher level. When we analyzed the results of the outpatient clinic patients separately according to gender, the MONO value was found to be inversely related to the CT score in women, while it was found to be correlated in the same direction with the CRP value. In males, CT score was found to be inversely related to D-DIMER and BASO values, and inversely related to FIBRINOGEN and CRP values. During our study, we found that patients with a CT score equal to or above 12.5 were admitted to the ward. Accordingly, the CT score accurately predicts the hospitalization of the patients with 80%. Conclusion:. It has been determined that hemogram values such as PLT and PCT, which can be easily viewed everywhere, can be used as prognostic biomarkers in determining the critical patient and starting the treatment early, in order to prevent morbidity and mortality. In addition, in places where CT can be taken, the high score together with the clinic at the first application may help clinicians in terms of the necessity of discharge or inpatient treatment of the patients.