PCR testi pozitif saptanan COVID-19 hastalarında ilk başvurudaki laboratuvar değerleri ile toraks tomografi bulguları ilişkisinin araştırılması
Investigation of the relationship between first admistion laboratory values and thoracic tomography findings in COVID-19 patients with positive PCR test
  1. Tez No: 678861
  2. Yazar: FATMA ÇETİNTAŞ TUĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR DİKME
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Toraks BT şiddet skoru, COVID-19, nötrofil/lenfosit oranı (NLR), biyokimyasal tetkikler, periferik oksijen saturasyonu, Thorax CT imaging score, COVID-19, neutrophil/lymphocyte ratio (NLR), biochemical tests, peripheral oxygen saturation
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Giriş ve amaç: COVID-19 tüm dünyada önemli bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Bu çalışmadaki amaç; COVID-19 hastalarının ilk başvurularındaki demografik verileri ve belirlenmiş kan tetkiki parametreleri ile toraks BT şiddet skorları arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Gereçler ve yöntem: Retrospektif, kesitsel ve gözlemsel olarak planlanan çalışmamızda çalışma evrenini 15 Mart 2020- 31 Mayıs 2020 tarihleri arasında acil servise başvurmuş ve RT-PCR testi pozitif saptanmış hastalar oluşturmuştur. Belirlenen kan tetkiki parametreleri çalışılmış, aynı zamanda toraks BT çekilmiş hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların demografik verileri, başvuru semptomları, vital parametreleri ve belirlenmiş kan tetkik parametreleri ile hesaplanan toraks BT şiddet skorları arasındaki ilişki araştırılmıştır. Bulgular: Çalışmaya 213'ü erkek (%51,4), toplam 414 hasta dahil edildi. Toraks BT şiddet skoru yüksek olan hasta grubunda erkek cinsiyetin daha fazla olduğu görüldü. Çalışmaya dahil edilen hastaların yaş medyan değeri 54,5 yıl olarak saptandı. Toraks BT şiddet skoru yüksek olan hasta grubunda yaşlı hastaların daha fazla olduğu ve bu hastaların yaş ortalamasının 61,8 yıl olduğu saptandı. SpO2 değeri düşük olan hastalarda toraks BT şiddet skorunun daha yüksek olduğu ve SpO2 ile toraks BT şiddet skoru arasında negatif ilişki olduğu görüldü. Ciddi şiddet skoruna sahip hasta grubunda; DM varlığı, romatolojik hastalık bulunması ve iki ya da daha fazla komorbid hastalık varlığının, hafif-orta şiddet skoru gruplarına göre anlamlı olarak daha yüksek olduğu belirlendi. Gastrointestinal semptomlarla başvuran hasta sayısının ciddişiddet skor grubunda daha yüksek olduğu saptandı. Yaş, vücut ısısı, ferritin, d-dimer, nötrofil, CRP, NLR ve komorbidite mevcudiyeti ile toraks BT şiddet skoru arasında aynı yönlü bir ilişki saptanırken; SpO2, lenfosit ve eozinofil değerleri ile toraks BT şiddet skoru arasında ters yönlü bir ilişki olduğu tespit edildi. Çalışmaya dahil edilenparametrelerden hemoglobin, RBC ve hemotokrit açısından gruplar arasında anlamlı farklılık saptanmadı. Sonuç: Bu tez çalışmasında acil servise başvuran ve RT-PCR testi pozitif saptanan COVID-19 hastalarında toraks BT şiddet skoru ile yaş, vücut ısısı, ferritin, d-dimer, nötrofil, CRP, NLR ve komorbidite mevcudiyeti arasında aynı yönlü bir ilişki saptanırken, SpO2, lenfosit ve eozinofil değerleri ile ters yönlü bir ilişkinin var olduğu görülmüştür. Toraks BT'de ciddişiddet skoru olan hastalarda DM, romatolojik hastalık bulunması ve iki ya da daha fazla komorbid hastalığın varlığı hafif-orta toraks BT olan hastalardan anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Toraks BT çekim imkanının kısıtlı olduğu merkezlerde söz konusu durumlarda hastaların başvuruda ciddi pulmoner parankimal tutulumu olabileceği göz önünde bulundurulmalı ve tedavi planı buna göre düzenlenmelidir.
Özet (Çeviri)
Introduction and purpose: COVID-19 has become an important health problem all over the world. Our aim in this study is to investigate the relationship between thorax CT imaging scores, and the demographic datas and certain blood test parameters of COVID-19 patients at initial admission. Materials and methods: In our retrospective, cross-sectional and observational study, population consisted of patients who were admitted to the emergency department between March 15, 2020 to May 31, 2020 and had positive RT-PCR tests. Blood test parameters and thoracic CT results of the patient were studied. The relationship between patients' demographic data, admission symptoms, vital parameters and determined blood test parameters and calculated thorax CT imaging scores were investigated. Results: A total of 414 patients were included in the study. 213 of them were male (51,4%). It was observed that male gender was more common in the patient with severe thorax CT imaging scores. The median age of the patients was 54,5 years. It was determined that elderly patients were more common in the severe thorax CT imaging group and the mean age of these patients was 61,8 years. Thoracic CT imaging score was higher in patients with low SpO2 value than the others and there was a negative correlation between SpO2 value and thorax CT score. It was stated that in the severe thorax CT imaging score group; presence of DM, rheumatologic disease and existenceof two or more comorbid diseases were found to be significantly higher than mild-moderate thorax CT imaging score groups. It was determined that the number of patients presenting with GI symptoms was higher in the severe thorax CT imaging score group. While a direct relationship was found between age, body temperature, ferritin, d-dimer, neutrophil count, CRP, NLR, presence of comorbidity and thorax CT imaging score; it was seenthat there wasan inverse relationship between SpO2 value, lymphocyte count,eosinophil count and thorax CT imaging score. There wasn't any significant difference between the groups in terms of hemoglobin, RBC and hematocrit among the parameters included in the study. Conclusion: In this study, while a positive correlation was found between thorax CT imaging score and age, body temperature, ferritin, d-dimer, neutrophil count, CRP, NLR, and the presence of comorbidity in COVID-19 patients who admitted to the emergency department and had a positive RT-PCR test results; it was observed that there was an inverse relationship with SpO2 value, lymphocyte and eosinophil counts. The presence ofDM, rheumatologic disease, and two or more comorbid diseases were found to be significantly higher in patients with severe imaging scores on thorax CT than patients with mild-moderate thoracic CT imaging scores. In such cases, which apply to centers where thorax CT scanning is limited; it should be considered that patients may have severe pulmonary parenchymal involvement at the time of admission and the treatment plan should be arranged accordingly.