Psikoaktif madde kullanan ergenlerin madde kullanımına ilişkin duygu, düşünce ve yaşam deneyimleri
Emotions, thoughts and life experiences of adolescents using psychoactive substances regarding substance USE
  1. Tez No: 735934
  2. Yazar: HİLAL KARA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DUDU KARAKAYA, DOÇ. DR. ÖZGE GİZLİ ÇOBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: ergenler, madde kullanım bozukluğu, nitel araştırma, psikiyatri hemşireliği, yaşam deneyimi, adolescent, life experience, psychiatric nursing, qualitative research, substance use disorder
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı psikoaktif madde kullanan ergenlerin madde kullanımına ilişkin duygu, düşünce ve yaşam deneyimlerini belirlemektir. Yöntem: Bu çalışma nitel araştırma yöntemlerinden olan tanımlayıcı fenomenolojik desende gerçekleştirilmiştir. Çalışmada amaçlı örneklem yöntemlerinden ölçüt örnekleme yöntemi kullanılmış olup, çalışmanın örneklemini Mart 2021- Aralık 2021 tarihleri arasında Akdeniz Üniversitesi Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma ve Uygulama Merkezi Polikliniği'nde madde kullanım öyküsü nedeniyle tedavi gören 15 ergen oluşturmuştur. Veriler yüz yüze bireysel görüşme yöntemiyle toplanmıştır. Verilerin toplanmasında kişisel bilgi formu ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde Graneheim ve Lundman tarafından önerilen içerik analizi yaklaşımı kullanılmıştır. Veriler, N-VIVO 10 Pro paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: İçerik analizi sonrasında madde kullanımı öncesi deneyimler (alt temalar: madde kullanmadan önceki yaşam, madde kullanımı için hazırlayıcı faktörler), madde kullanım süreci deneyimleri (alt temalar: bağımlılık belirtileri, madde kullanımının neden olduğu sorunlar, madde kullanım sürecinde aile tutumu, maddeye yüklenen anlam) ve tedavi süreci deneyimleri (motivasyon, tedavi sürecinde yaşanan zorluklar, destek gereksinimleri, tedavi sonuçları), önleme önerileri olmak üzere dört ana tema ve on alt tema belirlenmiştir. Sonuç: Bu çalışmada madde kullanım bozukluğu olan ergenlerin madde kullandıkları süreçte yaşadıkları deneyimler, tüm boyutlarıyla ortaya konmuştur. Ayrıca ergenler, çocuk ya da ergenleri madde kullanımından korumak için de birtakım önerilerde bulunmuştur. Madde kullanımı olan ergenlerin kendi deneyimlerinden ve önerilerinden hareketle müdahaleler planlanabilir ve bu alanda çalışmalar arttırılabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to determine the emotions, thoughts and life experiences of adolescents who use psychoactive substances. Method: This study was carried out in a descriptive phenomenological design, which is one of the qualitative research methods. In the study, criterion sampling method, one of the purposeful sampling methods, was used. The sample of the study consisted of 15 adolescents who were treated for a history of substance use in Akdeniz University Alcohol and Substance Addiction Research and Application Center Polyclinic between March 2021 and December 2021. The data were collected by face-to-face individual interview method. Personal information form and semi-structured interview form were used to collect data. The content analysis approach proposed by Graneheim and Lundman was used in the analysis of the data. Data were analyzed using the N-VIVO 10 Pro package program. Results: After the content analysis, four main themes and ten sub-themes were determined: Experiences before substance use (sub-themes: life before substance use, predisposing factors for substance use), substance use process experiences (sub-themes: symptoms of addiction, problems caused by substance use, family attitude in the substance use process, meaning attributed to the substance) and treatment process experiences (motivation, difficulties experienced in the treatment process, support needs, treatment results), prevention recommendations. Conclusion: In this study, the experiences of adolescents with substance use disorder in the process of using substances were revealed in all dimensions. In addition, adolescents made some recommendations to protect children and adolescents from substance use. Interventions can be planned based on the experiences and suggestions of adolescents with substance use, and studies in this area can be increased.