Tıp eğitiminde senaryo yazarak öğrenme
Scenario-based learning in medical education
- Tez No: 735984
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KEMAL ALİMOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
- Anahtar Kelimeler: senaryo yazarak öğrenme, yaratıcılık, probleme dayalı öğrenme, scenario-based learning, creativity, problem-based learning
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıp Eğitimi ve Bilişim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Senaryo yazarak öğrenme (SYÖ) modülünü geliştirerek uygulamak, etkinliğini değerlendirmek ve probleme dayalı öğrenim (PDÖ) modülleriyle karşılaştırmaktır. Yöntem: SYÖ modülünde, PDÖ'dekine benzer sayıda öğrenci ve bir yönlendirici içeren küçük gruplarla çalışıldı. Modülün her aşamasında yapılması gerekenler, yönlendirici ve öğrencilerin rolü eğitim toplantılarında eğitici ve öğrencilere anlatıldı. Grupların görevi modül boyunca bir“PDÖ modül kurulu”gibi çalışarak kendilerine verilen öğrenim hedefleri doğrultusunda bir“PDÖ yönlendiricisi senaryosu”(hedeflerin, yanıtların, ek açıklamaların, kanıta dayalı bilgilerin, yönlendiriciye ipuçlarının yer aldığı) hazırlamaktı. SYÖ modülü, çevrimiçi yapılan üç oturumdan ve oturumlar dışında öğrencilerin sınırsız sayıda kendi aralarında yapabileceği çevrimiçi toplantılardan oluşmaktaydı. Oluşturulan senaryonun yedinci gün sonunda teslim edilmesi gerekiyordu. Modülden sonraki hafta çoktan seçmeli soru ve mantık yürütme sınavlarıyla değerlendirme yapıldı. SYÖ ile ilgili eğitici ve öğrenci memnuniyeti, sınav puanları, oturum performansları belirlenerek bir önceki yıl aynı öğrenim hedefleriyle yapılan PDÖ modülüne, bu öğrenci grubunun geçmişte yüz yüze katıldığı yedi ve sonradan katıldığı bir çevrimiçi PDÖ modülüne ait verilerle karşılaştırıldı. SYÖ modülüyle ilgili eğitici ve öğrencilerin görüş ve önerilerine yönelik nitel veriler toplandı. Bulgular: Öğrenim hedeflerini dört farklı hastalık üzerinden ele alan 29 senaryo üretildi. Nitel verilerde eğitici ve öğrenci görüşleri genellikle olumlu idi. Öğrencilerin memnuniyet puanları PDÖ ye göre daha yüksek, eğiticilerin puanları benzerdi. SYÖ ve PDÖ'deki öğrencilerin oturum performans puanları benzer olup, modül sınav puanları SYÖ'de daha yüksek bulundu. Sonuç: SYÖ modülü beklentilerde herhangi bir sapma olmaksızın gerçekleştirilmiştir. Eğitici ve öğrenci görüş ve önerileri doğrultusunda geliştirilerek uygulanmaya devam edecek olan SYÖ, PDÖ ile karşılaştırıldığında öğrencilerin akademik başarılarını ve derse katılım düzeylerini riske etmemektedir, hatta bir miktar arttırmış olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: to develop the method scenario-based learning (SBL) and apply it in a module, evaluate its effectiveness and compare it with problem-based learning (PBL) modules. Method: In the SBL module, small groups were formed with a similar number of students and a facilitator as in PBL. Requirements of every stage of the module, the role of the facilitator and the students were explained to the teachers and students at the training meetings. The task of small groups was to work like a PBL module committee and prepare a“PBL facilitator scenario”(including objectives, answers, annotations, evidence-based information, tips to the facilitator) in line with the learning objectives given to them. The SBL module consisted of three online sessions and an unlimited number of additional online meetings that students could hold. Assessment was performed next week with MCQ and reasoning exams. Facilitator and student satisfaction, exam scores, and session performances related to SBL were determined and compared with the data of the PBL module conducted with the same learning objectives in the previous year, seven face-to-face and one online PBL modules attended by this student group. Qualitative data were collected from the facilitators and students regarding the SBL module. Results: Twenty-nine scenarios were created, addressing the learning objectives over four different diseases. In qualitative data, facilitator and student views were generally positive. The satisfaction scores of the students were higher compared to PBL, while those of the facilitators were not. Session performance scores of the students in SBL and PBL were similar. Module exam scores were higher in SBL. Conclusion: The SBL module was carried out in line with expectations. The module will be improved and implemented considering the views and suggestions of the facilitators and students. When compared to PBL, SBL does not risk the academic success and class participation levels of students, and may even increase them.