Arkeolojik kazılar ışığında Hurri Mitannilerin Önasya arkeolojisindeki yeri ve önemi
The place and the importance of the Hurrian Mitanni in Pre-Asia inlight of the archeologi̇cal excavations
- Tez No: 736066
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EYYÜP AY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Hurrians, Mitanni, Subartu, Karaz, Khirbet Kerak, Kura-Aras, Kurgan, Cult hearths, Mythology
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 285
Özet
Ne zaman ve nereden geldikleri tartışmalı olan Hurriler'in M.Ö. V. Bin yılda başlayan Transkafkas göçleri ile Kafkasya'dan, Hazar denizinin güneyinden İran, Doğu Anadolu ve Yukarı Fırat Bölgesi ile Mümbit Hilal'in Doğu Akdeniz kıyılarına kadar ulaştıkları bilinmektedir. M.Ö. II. Bin yılın sonuna kadar varlıklarını sürdüren Hurriler'in göçebe olarak yaşadıkları M.Ö. IV ve III. Binlerde özellikle Erzurum ve çevresinden, Van Gölünün güneyi ile Malatya Aslantepe gibi krali merkezlerde ki varlıkları M.Ö. II. Binde şehir devletleri ile siyasi oluşumları Mitannilerle kaynaşmaları ile birlikte Hurri Mitanni Devletine dönüşmüştür. Arkeolojik merkezlerde yapılan kazılarda elde edilen bulgular ışığında Hurrilerin gelişkin çanak-çömlek formları, ritüel amaçlı antropomorfik ocaklar, at eğitimindeki becerileri, kullandıkları yazı ile ulaştıkları edebi eserler, irdelenmiş ve Önasya arkeolojisinde henüz hak ettiği yeri alamamış Hurri toplumunun ticari, kültürel ve dini yönleri ele alınmıştır. Karaz, Khirbet Kerak, Kura-Aras gibi isimlerle de adlandırılan Hurri kültür ışığını, yerleşimlerde yapılan kazılarda ulaşılan seramik formlarının izini sürerek takip etmiş olduk. Anahtar Kelime: Hurriler, Subartular, Mitanniler, Karaz, Khirbet Kerak, Kura-Aras, Kurgan, Kült Ocaklar, Mitoloji.
Özet (Çeviri)
Although there are conflicts regarding when and from where the Hurrians came, it is known that in the V. Millennium B.C., with the Transcaucasian migration the Hurrians reached from Caucasia to Iran, East Anatolia, the upper Euphrates area, and the East Mediterranean shores of the Fertile Crescent. They survived until the end of the II. Millennium B.C., and during the IV. And III. Millenniums B.C., their presence in Erzurum, East Van lake as well as Malatya Aslantepe transformed into a State of Hurrian Mitanni as they got together with Mitanni in II. Millennium B.C. Here, we reviewed, in light of the excavation findings from the archeological centers, the advanced pottery forms, anthropomorphic hearths that were used in rituals, their mastery in horse training, and their literary work. We issued the trade, culture and religion from the perspective of the Hurrian society. We also monitored the Hurrian culture (also named as Karaz, Khirbet Kerak, and Kura-Aras) by tracking the ceramic forms obtained from the archeological excavations.