Association between normal abnormal thyroid hormones and diabetes mellitus retinopathy in patients with type 1.2 and 3 diabetes in Anbar city
Anbar şehirinde tip 1.2 ve 3 diyabetli hastalarda normal anormal tiroid hormonları ile diyabet mellitus retinopatisi arasındaki ilişki
- Tez No: 736071
- Danışmanlar: PROF. DR. VOLKAN EYÜPOĞLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ SADDAM MOHAMMED ABİD
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Tiroid Hormonları, Retinopati, Diabetes Mellitus, TSH, Thyroid Hormones, Retinopathy, Diabetes Mellitus, TSH
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Diyabet, vücudun diğer işlevlerini etkileyen bir hastalık türüdür. Çalışma, Al-Ramadi Kadın ve Çocuk Eğitim Hastanesinde 2021-2022 yılları arasında gerçekleştirilmiştir. Çalışmamız üç tip diyabet (tip 1 diyabet, tip 2 diyabet ve gestasyonel diyabet) arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçlamıştır. Çalışma, tip 2 ve gestasyonel diyabette etkinin daha az olduğu, ağırlığa ek olarak yaşın hastalık şiddet seviyelerini etkilediğini buldu. Yağlar için diyabetin artmasında güçlü bir etkisi yoktu. Düşük yoğunluklu lipidler ile ilgili olarak, trigliserit düzeylerinin diyabet gelişimi üzerinde, özellikle tip 1 ve tip 2 üzerinde güçlü ve doğrudan bir etkisi olduğu için, hastalığın gelişimini doğrudan etkilediği gösterilmiştir. Kümülatif glukoz testi: Şeker ve insülin hastalıkla ilişkilendirilmiştir. Bu çalışmada, TSH ile bazı biyokimyasal testler arasındaki ilişkinin Pearson korelasyon analizi yapıldığında, TSH, yaş, ağırlık, T3, RBS, HbA1c ve insülin arasında güçlü bir korelasyon varken, TSH için lipidler, T4 ile korelasyon yoktu. Diğer testler. Bu sonuçlar diyabetik hastalarda tiroid taramasının önemini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Diabetes is a type of disease that affects the rest of the body's functions. The study was conducted at Al-Ramadi Teaching Hospital for Women and Children for the period from 2021-2022. Our study aimed to investigate the relationship between the three types of diabetes (T2DM, gestational diabetes and T1DM). The study found that age affects disease severity levels in addition to weight, where the effect was less in type 2 and gestational diabetes. For fats, there was no strong effect in increasing diabetes. With regard to low-density lipids, it has been shown that it directly affects the development of the disease, because triglyceride levels have a strong and direct influence on the development of diabetes, especially type 1 and type 2. Cumulative glucose testing: Sugar and insulin have been linked to disease. In this study, when performing Pearson's correlation analysis of the relationship between TSH and some biochemical tests, there was a strong correlation between TSH, age, weight, T3, RBS, HbA1c and insulin, while there was no correlation for TSH with lipids, T4 and other tests. These results indicate the importance of thyroid screening for diabetic patients.