Avrupa monarşilerinin sosyo-politik ve tarihsel analizi
Socio-political and historical analysis of european monarchies
  1. Tez No: 736072
  2. Yazar: MARA YAĞMUR ROOZENDAAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSAMETTİN İNAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Uluslararası İlişkiler, Political Science, History, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa, Fransız Devrimi, Monarşi, Osmanlı, Roma, Europe, French Revolution, Monarchy, Ottoman, Rome
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Topluluk halinde yaşayan insanların bir arada kalabilmesi ve yaşamlarına devam edebilmesi için birtakım kararların verilmesi, adaletin sağlanması gerekir ve bu nedenle bir lidere ihtiyaç vardır. İlkçağda lider o topluluktaki en bilgili kişi olabilirken, orta çağda topluluktaki nüfusun artışıyla birlikte sistem monarşiye dönüşmüş ve hâkimiyet bir aileye ait hale bürünmüş ve soydan geçer hal almıştır. Yönetimden beklentilerini gerçeğe dönüştürmesini isteyen halk, siyasi alanda karar verme haklarını monarşilere devretmiştir. Hanedan ailesinin temel işleri diplomasi, askeriye ve içişleridir. Yönetimden tek bir kişinin sorumlu olması ve kendine ait olan toprakları halkının ve kendisinin menfaatine göre koruması halen bazı ülkelerde devam etmekte, bazı ülkelerde ise temsili olarak devam etmektedir. Tarihte birçok defa halk yönetimden memnun olmadığında ise yöneticilerini alaşağı etmiştir. Bunların en bilineni Fransız Devrimi'dir. Roma ve Osmanlı İmparatorluklarında olduğu gibi merkezi yönetimin ulaşmakta güçlük çektiği yerlerde monarşinin yetkilerinin nüfuzlu ailelere devredilmesinin temel sebebi ise bölgesel olarak huzurun, refahın ve adaletin merkezi otoriteden uzakta vekâlet usulü ile daha kolay sağlanmasıdır. Bu çalışmada günümüzde aktif olan monarşi sistemleri ve aktif olarak bulunan fakat monarkın sembolik olduğu monarşiler incelenecektir. İçinde bulunduğumuz çağda halkın parlamentoya, parlamentonun ise sembolik de olsa, nihai olarak monarka biat ettiği İngiltere, İspanya ve İsveç örnekleri ve bu durumun günümüz Avrupa'sına etkisi incelenecektir.
Özet (Çeviri)
In order for a society to stay together and continue living, decisions have to be taken, justice must be served and therefore a leader is required. In the ancient societies, this leader may be the must intelligent one in the group but by the middle ages with the increased population, monarchy became prevalent and the power became hereditary in families that hold it. The people, wanting their expectations to turn into reality, delegated the power to make political decisions to a monarch. The basic duties of a dynasty is diplomacy, military and internal affairs. Such a system in which one person is responsible to govern and protect their subjects still continues to this day in some countries and in some countries, the system exists more in a symbolic way. Throughout history, people have toppled their rulers many times when they grew disillusioned; the most famous being the French Revolution. In examples such as Roman and Ottoman empires on the remote parts of a country where central government lacks the means to administer directly, power to govern is delegated to influential families that reside there. The main reason is providing justice and welfare and governing is much more effective and easy when done by proxy; the proxy being closer to the area they administer. In this work the existing monarchy sytems and the monarchies which is considered symbolic is analyzed. In the modern times in which the people is expected to obey a parliament and a parliament to obey a symbolic monarch in countries such as the UK, Spain and Sweden, effects on wider Europe is examined.