İspanya Monarşisi üzerine siyasi ve idari bir inceleme
A political and administrative study on the Spanish Monarchy
- Tez No: 955019
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN GÖKHAN HATİPOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: İspanya Monarşisi, Anayasal Monarşi, Siyasi Meşruiyet, Merkeziyetçilik, Yerel Özerklik, Avrupa Monarşileri, Spanish Monarchy, Constitutional Monarchy, Political Legitimacy, Centralism, Local Autonomy, European Monarchies
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Monarşi, egemenliğin kalıtsal olarak tek bir kişide toplandığı bir yönetim biçimidir. Tarihsel süreç içerisinde, mutlak yapısından anayasal çerçevelerle evrilen monarşi, günümüzde birçok demokratik sistemle uyumlu, sembolik bir unsur olarak varlığını sürdürmektedir. Bu çalışma, İspanya monarşisinin tarihsel ve kurumsal gelişimini siyasal ve idari bir perspektiften ele almakta; anayasal monarşi kavramı çerçevesinde, bu yapının çağdaş demokratik sistem içerisindeki konumunu ve işlevini sorgulamaktadır. İspanya'nın Ortaçağ'daki feodal krallıklardan merkeziyetçi monarşiye geçişi, iç savaşlar, otoriter rejimler ve 1978 Anayasası ile birlikte anayasal monarşiye evrilişi tarihsel bağlamda değerlendirilmiştir. Özellikle Katalonya ve Bask gibi özerklik talepleri yüksek bölgelerde monarşinin siyasi meşruiyeti ve sembolik rolü, merkezi-idari yapı ile ilişkisi bağlamında tartışılmıştır. Bu çerçevede, İspanya monarşisi İngiltere, Hollanda ve Belçika gibi diğer Avrupa anayasal monarşileriyle karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. Karşılaştırma yoluyla, İspanya'nın özgün siyasal konumu ve anayasal yapısı ortaya konmuştur. Araştırma, nitel yöntem temelinde tarihsel karşılaştırmalı analiz, belgesel tarama ve tematik sınıflandırma teknikleriyle gerçekleştirilmiştir. Bulgular, İspanya monarşisinin günümüzde ulusal birliği sağlayan merkezi bir otorite olmaktan çok, anayasal çoğulculuğun sembolü hâline geldiğini göstermektedir. Çalışma, anayasal monarşilerin demokratik sistemlerdeki işlevine ilişkin literatüre katkı sağlamayı hedeflemektedir. 2025, x + 110 Sayfa
Özet (Çeviri)
Monarchy is a form of governance where sovereignty is inherited and concentrated in a single individual. Throughout history, monarchy has evolved from an absolute institution to one framed by constitutional limits, and today it persists as a symbolic element compatible with many democratic systems. This study examines the historical and institutional development of the Spanish monarchy from a political and administrative perspective, questioning its position and function within contemporary democratic systems under the concept of constitutional monarchy. The transition of Spain from medieval feudal kingdoms to a centralized monarchy, the civil wars, authoritarian regimes, and the evolution into a constitutional monarchy with the 1978 Constitution are evaluated within a historical context. The political legitimacy and symbolic role of the monarchy, especially in regions with strong autonomy demands such as Catalonia and the Basque Country, are discussed in relation to the central administrative structure. Within this framework, the Spanish monarchy is also analyzed comparatively with other European constitutional monarchies such as those of the United Kingdom, the Netherlands, and Belgium. Through comparison, Spain's unique political position and constitutional structure are revealed. The research is conducted using qualitative methods including historical comparative analysis, documentary review, and thematic classification. Findings indicate that the Spanish monarchy today serves more as a symbol of constitutional pluralism rather than as a central authority ensuring national unity. The study aims to contribute to the literature on the role of constitutional monarchies in democratic systems. 2025, x + 110 Pages