Amyotrofik lateral skleroz (ALS) hastalarına bakım veren bireylerin bilinçli farkındalık düzeylerinin bakım veren yükü ve yaşam kalitesi ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between mindfulness levels, caregiver burden, quality of life of caregivers of amyotrophic lateral sclerosis patients (ALS)
- Tez No: 736083
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKÇE YAĞMUR GÜNEŞ GENCER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Geriatri, Geriatrics
- Anahtar Kelimeler: Amyotrofik lateral skleroz (ALS), mindfulness, bilinçli farkındalık, bakım yükü, bakım veren yükü, informal yaşlı bakım veren, Amyotrophic lateral sclerosis (ALS), mindfulness, caregiver burden, informal elderly caregiver, older adult caregiver
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gerontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Amaç: Amyotrofik lateral skleroz (ALS) hastalığının bakım sürecinde informal bakım verenler önemli bir rol oynamaktadır ve hastalığın zorlu doğası nedeniyle bakım verenler bakım yüküne sahip olmaktadır. Araştırma kapsamında ALS hastalarına özellikle ileri yaştaki bakım verenlerin bilinçli farkındalık düzeyleri ve bakım yükleri değerlendirilerek kişilerin bilinçli farkındalık düzeylerinin bakım veren yükü ve yaşam kalitesi ile ilişkisinin incelenmesi temel amaçtır. Yöntem: ALS Derneği Antalya Şubesine kayıtlı olan 57 bakım veren bireyle görüşüldü. Çalışmada“Demografik Bilgi Formu”,“Bilinçli Farkındalık Ölçeği”,“Bakım Veren Yükü Ölçeği”,“Yaşam Kalitesi Ölçeği”kullanılarak veriler toplandı. Elde edilen verilerin analizinde SPSS yazılımının SPSS Statistics Base v23 sürümü kullanıldı. Tüm analizlerde anlamlılık düzeyi 0,05 olarak kabul edildi. Bulgular: Araştırmaya katılan bakım verenlerin %26,3'ü (15 kişi) 60 yaş ve üzeri kişilerden oluşmaktadır. Bu kişilerin %66,7'si kadın, %73'ü ilkokul mezunu, %86,6'sı ekonomik olarak zorlanmakta, %60'ı kronik bir hastalığa sahiptir. İleri yaştaki bakım verenlerin bakım yükü düzeyi puan ortalamalarının 46,2 olması ileri derecede bakım yüküne sahip olduklarını göstermektedir. Araştırmaya katılan tüm bakım verenlerin bilinçli farkındalık düzeyi ile bakım yükü düzeyi arasında zayıf ve negatif yönde bir ilişki bulunmuştur. Sonuç: Gelişen teknoloji ile ALS hastalığının yönetiminin giderek iyileşmesi hastaların yaşam süresini uzatmaktadır ve bakım verenler hasta ile uzun yıllar zaman geçirebilmektedir. Böylece yaşlı bakım verenlerin sayısının da giderek artacağı düşünülmektedir. Bakım verenlerin bakım yükünün azalması bilinçli farkındalık düzeyinin artması ile ilişkili olabileceği düşünüldüğünden bilinçli farkındalık temelli gerontolojik müdahaleler, hizmetler geliştirilebilir ve uygulanabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Informal caregivers play an important role in the care process of amyotrophic lateral sclerosis (ALS), and caregivers have a burden of care due to the challenging nature of the disease. Within the scope of the research, the main purpose of the study is to evaluate the mindfulness levels and care burden of the elderly caregivers, especially the elderly caregivers, and to examine the relationship between the mindfulness levels of the individuals and the caregiver burden and quality of life. Method: 57 caregivers registered to the Antalya Branch of the ALS Association were interviewed. In the study, data were collected using the“Demographic Information Form”,“Conscious Awareness Scale”,“Caregiver Burden Scale”,“Quality of Life Scale”. SPSS Statistics Base v23 version of SPSS software was used in the analysis of the obtained data. The significance level was accepted as 0.05 in all analyzes. Results: 26.3% (15 people) of the caregivers participating in the research consist of people aged 60 and over. 66.7% of these people are women, 73% are primary school graduates, 86.6% are economically difficult, 60% have a chronic disease. The average point of mindfulness level of elderly caregivers is 62.5. The fact that the average score of the care burden level of the individuals is 46.2 indicates that they have an advanced care burden. A weak and negative relationship was found between the level of mindfulness and the level of caregiver burden of all caregivers participating in the study. Conclusion: With the developing technology, the gradual improvement of the management of ALS disease prolongs the life expectancy of patients and caregivers can spend many years with the patient. Thus, it is thought that the number of elderly caregivers will gradually increase. Mindfulness-based gerontological interventions and services can be developed and implemented, since it is thought that the decrease in the caregiver burden of caregivers may be related to the increase in the level of mindfulness.