Hemşirelerin işyeri koşullarının emzirmeyi bırakma niyetlerine ve emzirme öz-yeterlilik algılarına etkisi
The effect of nurses' workplace conditions on intention to stop breastfeeding and breastfeeding self-efficacy perceptions
- Tez No: 736120
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERLİNDA ALUŞ TOKAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: emzirmeyi bırakma niyeti, emzirme öz-yeterliliği, hemşire, breastfeeding self-efficiacy, nurse, intention to stop breastfeeding
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Hemşirelerin iş yeri koşullarının, emzirmeyi bırakma niyetlerine ve emzirme öz-yeterlilik algılarına olan etkisini incelemektir. Tanımlayıcı ve kesitsel tiptedir. Türkiye'deki hastanelerde aktif olarak çalışan, gönüllü hemşirelere (n=143) Google Forms ile gönderilen bilgilendirilmiş onam formu ve Tanıtıcı Özellikler Formu, Emzirmeyi Bırakma Niyetini Değerlendiren Visual Analog Skala, İş Yerinde Emzirme/Süt Sağma Koşullarını Değerlendirme Formu ve Emzirme Öz-yeterlilik Ölçeği (Kısa Form) ile veri toplanmıştır. Sayı, yüzde, min-maks. değerleri, medyan, ortalama, standart sapma, bağımsız t testi, tek yönlü varyans, Bonferroni, Pearson korelasyon, Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis H testi, düzeltilmiş Bonferroni, Spearman korelasyon kullanılarak analiz yapılmıştır. Gün içinde süt izni kullanma zamanı belirsiz olan hemşirelerin emzirmeyi bırakma niyeti daha yüksektir. Emzirme öz-yeterliliği yüksek olan hemşirelerin, bebeklerinin daha uzun süre sadece anne sütü aldığı, yönetici ve çalışma arkadaşlarından daha fazla destek gördüğü, süt sağdıkları ortamın her zaman aynı olduğu, işe geri döndükten sonra emzirmeyi sürdürmede sorun yaşamadığı ve işten eve gittiklerinde emzirmeyi sürdürmede sorun yaşamadığı belirlenmiştir. Emzirme öz-yeterliliği ile emzirmeyi bırakma niyeti puanı arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Emzirme dostu iş yeri politikalarının yaygınlaşmasına ihtiyaç vardır. Bu politikaların geliştirilmesi için hemşireler öncü olmalıdır.
Özet (Çeviri)
We aimed to examine the effect of nurses' workplace conditions on their intention to stop breastfeeding and their perceptions of breastfeeding self-efficacy. This descriptive and cross-sectional study's data were collected through an informed consent form, Descriptive Characteristics Form, Visal Analog Scale, Evaluating Intention to Stop Breastfeeding, Evaluation Form of Breastfeeding and Milking Conditions at Work, Breastfeeding Self-Efficacy Scale (Short Form), that has been sent to volunteer nurses (n=143) actively working in hospitals in Turkey, via Google Forms. Number-percent, min-max. values, median, mean, standard deviation, independent t test, one-way variance, Bonferroni, Pearson correlation, Mann Whitney U test, Kruskal Wallis H test, adjusted Bonferroni, Spearman correlation were used for analysis. Nurses who do not have a certain time to use maternity leave during the day have a higher intention to stop breastfeeding. It has been determined nurses with high breastfeeding self-efficacy have their babies breastfed longer, receive more support from managers and colleagues, the environment in which they express their milk is the same, they do not have any problems in continuing breastfeeding after returning to work, and they do not have any problems in continuing breastfeeding when they're at home. No significant relationship was found between breastfeeding self-efficacy and the intention to stop breastfeeding score. Breastfeeding-friendly workplace policies need to be expanded. nurses should be pioneers to develope of these policies.