Sınıf öğretmeni adaylarının okul dışı öğrenme ile ilgili kaygı düzeylerinin incelenmesi
Investigation of anxiety levels related to out-of-school communication of primary teacher candidates
  1. Tez No: 736122
  2. Yazar: FERHAT ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÜLTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul dışı öğrenme, Sınıf öğretmeni adayı, Kaygı, Out-of-school learning, Primary school teacher candidate, Anxiety
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Okul dışı eğitimin değeri ve önemi günümüzde hızla artmaktadır. Eğitim okul dışı ortamlar ile zenginleşmekte, öğrencilerde somut ve kalıcı öğrenmelerin oluşmasına katkıda bulunmaktadır. Çocukların en temel bilgi ve becerileri öğrendikleri ilkokul çağında gerçek hayat, sınıfın dışında da devam etmektedir. Bu nedenle sınıf dışı öğrenme ortamlarından yararlanmak oldukça önemlidir. Bu araştırmanın amacı sınıf öğretmeni adaylarının okul dışı öğrenme ile ilgili kaygı düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesidir. Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden genel tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma 2020-2021 akademik yılı Anadolu, Gazi, Erciyes ve Sakarya Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği Programı öğrencileri ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri Üner (2019) tarafında geliştirilen“Okul Dışı Öğrenme Kaygı Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Veri toplama aracında birinci bölümde öğrencilerin öğrenim gördüğü sınıf düzeyi, cinsiyet, gibi demografik değişkenlere ilişkin kişisel bilgilere, ikinci bölümde ise ölçek maddelerine yer verilmiştir. Veriler SPSS 22 paket programı kullanılarak analiz edilmiş, verilerin analizinde frekans, yüzde, aritmetik ortalama ve standart sapmanın yanı sıra sınıf öğretmeni adaylarının çeşitli değişkenler açısından kaygı düzeylerinde anlamlı fark olup olmadığını belirlemek için t-Testi, Varyans Analizi gibi test ve analizler yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda sınıf öğretmeni adaylarının kaygı düzeylerinin orta düzeyde olduğu; sınıf öğretmeni adaylarının kaygı düzeylerinin cinsiyet, akademik başarı ve okul dışı öğrenmeye ilişkin dersi alma durumuna göre farklılık gösterdiği; mezun olunan lise, sınıf düzeyi, öğrenim görülen üniversiteye göre ise farklılık göstermediği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The value and importance of out-of-school education is increasing rapidly today. The education that continues in the school and garden is enriched with out-of-school environments and contributes to the formation of concrete and permanent learning in students. Real life continues outside the classroom, especially in the primary school age, when learn the most basic knowledge and skills. For this reason, it is very important to benefit from out-ofschool learning environments. The aim of this study is to examine the anxiety levels of primary school teacher candidates about out-of-school learning in terms of various variables. The research was carried out using a general survey model from quantitative research methods. The research was carried out in the 2020-2021 academic year with students from Anadolu, Erciyes, Gazi and Sakarya University Department of Primary School Teaching. In the research, the“Out-of-School Learning Anxiety Scale”developed by Üner (2019) and the personal information form prepared by the researcher were used to collect the data. The scale consist of wto parts: personal information and questionnaire. The data were analyzed using the SPSS 22 package program. In order to determine whether there is a significant difference in the anxiety levels of the primary school teacher candidates in terms of various variables, analysis was performed with t-Test, Variance. While there were significant differences in anxiety levels based on gender, academic average (gano) and course taking status, there was no significant difference in some variables such as class level, type of high school graduated, university.