Hazır ve özel üretim renk anahtarlarının farklı renk ölçüm cihazları ile karşılaştırılması
Comparison of fabricated and custom made shade tabs with different color measurement devices
- Tez No: 736198
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPER ÇAĞLAR
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Renk anahtarı, metal destekli seramik, spektrofotometre, kolorimetre, Shade tabs, metal supported ceramics, spectrophotometer, colorimeter
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmada, Vita Toothguide 3D Master skalasının en sık karşılaşılan 2 L-M-R ve 3 L-M-R renk anahtarı ile, bu renk anahtarlarıyla labial yüzey şekilleri aynı, ideal kalınlıkta dentin ve dentin-mine porseleni içeren metal destekli yüzey ve kuron şeklinde üretilen renk anahtarlarının spektrofotometre ve kolorimetreyle elde edilen CIE L*, a*, b*, Cab ve ΔE değerlerinin karşılaştırılması ve cihazlar arasındaki korelasyonun değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yüzey ve kuron şekilli özel üretim renk anahtarlarının yarısına OP2, diğer yarısına OP3 renkli opak porseleni uygulanmıştır. Yüzey ve kuron şekilli renk anahtarlarının yarısına sadece dentin porseleni, diğer yarısına dentin-mine porseleni üretici firma talimatlarına göre uygulanmıştır. Tüm örnekler, orta üçlüden ölçüm yapılmasını sağlayan strip kuronlarla Vita Easyshade V ile 10 kez, Minolta CR-321 ile üç kez siyah bir kutuda ölçülmüştür. Veriler incelendiğinde; cihazlar arasında; tüm gruplarda b*; 3D Master grubu haricindeki tüm gruplarda a* ve sadece 3D Master grubunda L* değerlerinde pozitif yönde güçlü bir korelasyon bulunmuştur. Her iki cihazla elde edilen 3D Master kroma değerleri, her renkte, özel üretim renk anahtarları değerlerinden düşük bulunmuştur. Kolorimetre ile elde edilen tüm L*, a*, b* ve kroma değerleri her renkte, spektrofotometre değerlerinden daha düşüktür. Her iki cihazla elde edilen, 3D Master grubu ile diğer gruplar arası ΔE değerleri klinik olarak kabul edilemez bulunmuştur. Gruplar arası karşılaştırmada; her iki cihaz için L* ve b* ortalama değerlerinde, spektrofotometre için ortalama a* değerlerinde kuron veya yüzey şekilli renk anahtarları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamıştır. Her iki cihazla elde edilen a*, b*, kroma ve ΔE ortalamaları, metal alt yapılı özel üretim renk anahtarlarında fabrikasyon renk skalasından farklı bulunmuştur. Doğru renk seçimi için, özel üretim metal destekli seramik renk anahtarlarının kullanılması veya fabrikasyon renk anahtarlarının metal alt yapılı ve ideal porselen kalınlıklarında üretilmesi estetik açıdan daha başarılı restorasyonların elde edilmesini sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare CIE L*, a*, b*, Cab and ΔE values and evaluate the correlation between spectrophotometer and colorimeter devices' shade tabs for the most frequently encountered 2 L-M-R and 3 L-M-R shades of the Vita Toothguide 3D Master shade guide compared to metal supported surface and crown formed custom made shade tabs which have identical labial surfaces with 3D Master shade tabs and consist ideal thickness of dentine and dentine-enamel porcelain. For the half of the surface and crown shaped custom made shade tabs OP2 was applied, and OP3 colored opaque porcelain was applied to the other half. Dentine porcelain solely was applied to half of the surface and crown shaped shade tabs and dentine-enamel porcelain adhering to the the manufacturer's instructions was applied to the other half. All samples were measured with strip crowns that allow measurement from the middle, 10 times with the Vita Easyshade V and three times with the Minolta CR-321 in a black box. The analysed data shows a strong positive correlation between spectrophotometer and colorimeter devices for the b* values in all groups; the a* values in all groups except for the 3D Master group and in L* values only for the 3D Master group. The measured 3D Master chroma values with both of the devices are found to be lower than the custom made shade tab values for each shade. All of the L*, a*, b* and chroma values for all shades measured with the colorimeter are lower than the spectrophotometer measured values. The ΔE values between the 3D Master group and the other groups measured with both devices were found to be clinically unacceptable. There has been found no statistically significant difference between the average values of L* and b* for both of the devices, the average a* values for the spectrophotometer for the crown or surface shaped shade tabs in comparison within the groups. The average a *, b *, chroma and ΔE values measured with both devices for custom made shade tabs with metal substructure were found to be different from the fabricated shade tabs. The use of custom-made metal-supported ceramic shade tabs or the production of fabricated shade tabs with metal substructure and ideal porcelain thickness can provide aesthetically more successful restorations for the right shade sellection.