Challenges and international strategy applications in supply chain management: The case of Turkish food exporters
Tedarik zinciri yönetiminde zorluklar ve uluslararası strateji uygulamaları: Türk gıda ihracatçıları örneği
- Tez No: 736203
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYLİN ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: ihracat, tedarik zinciri yönetimi, Türkiye, talep belirsizliği, envanter yönetimi, istikrarsızlık
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Firmaların karşılaştığı temel tedarik zinciri yönetimi zorluklarını keşfetmek amacı olan bu çalışmada Türkiye'de bulunan gıda ihracatçısı firmaların çalışanlarından ve yöneticilerinden veriler toplanmıştır. Analiz yöntemi olarak faktör analizi uygulanmış ve gıda ihracatçılarını etkileyen en önemli 4 faktörün tedarik zinciri yönetimi konusunda yetersiz bilgi ve anlayış, talep belirsizliği, operasyonlardaki değişkenlikler ve envanter yönetimi olduğu ortaya çıkmıştır. Çalışma sonuçlarına göre Türkiye'deki gıda ihracatçılarına tedarik zinciri yönetimi bilgi düzeyindeki artışı sağlamak adına çalışanlarına eğitim vermeleri, operasyonları için bir talep planlama mekanizması kurmaları, operasyonlardaki değişkenliği azaltmak adına istikrarlı ve tutarlı operasyon stratejine sahip olmaları ve son olarak ise tam zamanında ve/veya yalın gibi etkili ve verimli envanter yönetim sistemi kurmaları önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The research has been conducted as a survey study to collect data from employees and management of food exporting companies in Turkey in order to discover main supply chain management challenges that are encountered by these firms. A factor analysis has been applied and the 4 most important factors that result in various other variables that impact food exporters have been discovered to be a poor understanding of supply chain management, demand uncertainty, volatilities in operations and inventory management. The study recommends that food exporters in Turkey conduct trainings for their employees in order to increase their understanding of supply chain management, implement a demand planning mechanism for their operations, reduce volatility of operations by having a stable and consistent strategy of operations in place and finally, applying well-established effective inventory management systems such as just in time and lean. keywords: export, challenges, supply chain management, Turkey, demand uncertainty, inventory management, operations volatility