Deniz Ulaştırma ve İşletme önlisans programı meslek dersleri öğretim programlarının STCW standartları bağlamında değerlendirilmesi
Evaluation of Maritime Transportation and Management associate program vocational courses curriculum in the context of STCW standards
  1. Tez No: 736205
  2. Yazar: ALİ TUĞRUL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UMUT BİRKAN ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Denizcilik, Eğitim ve Öğretim, Marine, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Denizcilik Eğitimi 1, STCW Sözleşmesi 2, Eğitim Yönetimi 3, Askeri Eğitim 4, Eğitim Programı 5, Maritime Education 1, STCW Agreement 2, Education Management 3, Military Education 4, Educational Program 5
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
  10. Enstitü: Atatürk Stratejik Araştırmalar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Askeri Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Askeri Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Dünya denizcilik sektörünün sürekli olarak büyümesi ve buna bağlı olarak denizlerde gemi trafiğinin her geçen gün artması, gemiadamları eğitimlerinin belirli standartlara göre yapılmasını kaçınılmaz hale getirmiştir. Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) tarafından oluşturulan Gemiadamlarının Eğitim, Belgelendirme ve Vardiya Standartları Hakkındaki Uluslararası Sözleşmesi (STCW) dünyanın kabul ettiği uluslararası bir standardı sağlamıştır. Sözleşmeye taraf ülkeler, uygulamaya yönelik yasal düzenlemeleri yapmayı taahhüt etmişlerdir. Türkiye ise STCW Sözleşmesini Gemiadamları ve Kılavuz Kaptanlar Yönetmeliği ve Gemiadamları ve Kılavuz Kaptanlar Eğitim ve Sınav Yönergesini hazırlayarak ulusal mevzuatına dahil etmiştir. Bu çalışmada, betimsel analiz yöntemi kullanılarak Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) Deniz Astsubay Meslek Yüksek Okulu (DAMYO) Deniz Ulaştırma ve İşletme Bölümü'ndeki meslek dersleri öğretim programları, STCW standartları bağlamında değerlendirilmiştir. Eğitim ve Sınav Yönergesinin Güverte İşletim Düzeyi (GİD) asgari gerekleri ile DAMYO Deniz Ulaştırma ve İşletme Bölümünde yer alan Seyir, Porsun ve Harekat branşlarına ait 2021-2022 yılı 1. ve 2. sınıf öğretim programları karşılaştırılmıştır. Yapılan analiz sonucunda öğretim programlarının STCW Sözleşmesine göre GİD asgari gerekleri karşılama oranları; Seyir branşında %78, Porsun branşında %75 ve Harekat branşında %74 olduğu tespit edilmiştir. Deniz Ulaştırma ve İşletme Ön Lisans Programlarındaki 20 adet meslek dersinden, Seyir branşında 13'ü, Porsun ve Harekat branşlarında ise 11'inin STCW standartlarını tam olarak karşıladığı görülmüştür. GİD asgari gereklerine göre DAMYO öğretim programında yer almayan; Denizcilik İngilizcesi, Deniz İşletmeciliği, Emniyet ve Kalite Yönetimi, Liderlik ve Ekip Çalışması Becerileri derslerinin, Porsun ve Harekat branşlarında; Göksel Seyir ve Denizde Görünür Haberleşme derslerinin ve diğer derslerdeki eksik konuların mevcut öğretim programına ilave edilmesi gibi uygulamaya yönelik ve gelecekte yapılacak araştırmalar için bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The continuous growth of the world maritime industry and the resulting increase in ship traffic in the seas day by day have made it inevitable that the training of seafarers should be carried out according to certain standards. The International Convention on the Standards of Seafarers' Training, Certification and Watchkeeping (STCW), created by the International Maritime Organization (IMO), has provided an international standard accepted by the world. The countries party to the Convention have committed to make legal arrangements for implementation. Turkey, on the other hand, has included the STCW Convention in its national legislation by preparing the Seafarers and Maritime Pilots Regulation and the Seafarers and Maritime Pilots Training and Examination Directive. In this study, the vocational course curricula of the National Defense University (MSU) Naval Petty Officer Vocational School (DAMYO) Maritime Transportation and Management Department were evaluated in the context of STCW standards by using the descriptive analysis method. The minimum requirements for Deck Operation Level (GID) of the Education and Examination Directive and the 2021-2022 year 1st and 2nd grade curriculums of the Navigation, Porsun and Operations branches in the DAMYO Maritime Transportation and Management Department were compared. As a result of the analysis, the ratio of the curriculums meeting the minimum requirements of GID according to the STCW Convention; It has been determined that cruising branch is 78%, Porsun branch is 75% and Operations branch is 74%. It has been observed that 13 of the 20 vocational courses in Maritime Transportation and Business Associate Degree Programs, 13 of the Navigation branches and 11 of the Porsun and Operations branches fully meet the STCW standards. Not included in the DAMYO curriculum according to the minimum requirements of GID; Maritime English, Maritime Management, Safety and Quality Management, Leadership and Teamwork Skills courses in Porsun and Operations branches; It has been suggested that the Celestial Navigation and Visible Communication at Sea courses and the missing subjects in other courses should be added to the current curriculum. In addition, some suggestions were made for future research.