Kentsel dönüşümün esasları ve kentsel dönüşüm kapsamında yeniden değerlendirme
Principles of urban renewal and re-evaluation within the scope of urban renewal
  1. Tez No: 736297
  2. Yazar: BAKİ TUNA YAZICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEZER ÇABRİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Şehircilik ve Bölge Planlama, Law, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: 6306 sayılı kanun, Resen fesih, Kentsel dönüşüm, İnşaat sözleşmeleri, Law no. 6306, Ex officio termination, Urban regeneration, Construction contracts
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 409
Özet
Çalışmanın asıl amacı 6306 sayılı kanun ve uygulama yönetmeliğinin, birer özel hukuk alanı olan başta Türk Medeni Hukuku ve Türk Borçlar Hukuku olmak üzere Türk Özel Hukuku'na getirdiği, özellikle mülkiyet hakkı ve borcun nisbiliği ilkesinin istisnalarının da dahil olduğu yeniliklerin incelenmesidir. Ayrıca kentsel dönüşüm süreci ile ilgili genel hukuksal bilgilerin yanında, süreç içerisinde başvurulan özel hukuk enstrümanları ayrıntılı değerlendirilmiştir. Bununla beraber arsa malikleri ile müteahhitler arasında yapılan inşaat sözleşmelerinden bahsedilmiştir. Yapılan mevzuat taraması ve söz konusu temel ilkeler ile ilgili öğreti kaynakları değerlendirilerek, bu kaynaklar ile hukukumuza yenilik getiren ilgili mevzuat kıyaslanmış ve sonuç oluşturulmuştur. Ayrıca kentsel dönüşüm kapsamında genel hukuksal sorunların nasıl çözülebileceği ile ilgili hukuksal yöntemler önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the study is to examine the innovations that the Law No. 6306 and Implementation Regulation brought to Turkish Private Law, especially Turkish Civil Law and Turkish Law of Obligations, which are private law fields; including the exceptions to the principle of property right and proportionality of debt. In addition to the general legal information about the urban regeneration process, the private law instruments applied in the process were evaluated in detail. In addition, the construction contracts between the land owners and the contractors were mentioned. By evaluating the legislation review and the doctrinal sources related to these basic principles, these sources and the relevant legislation that brought innovation to our law were compared and the result was formed. In addition, legal methods have been proposed on how to solve general legal problems within the scope of urban regeneration.