Dental pulpa kök hücre uygulamasının yeni zelanda tavşan dişi pulpa rejenerasyonu üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of dental pulp stem cell application on new zealand rabbit TOOTH PULP regeneration
  1. Tez No: 736326
  2. Yazar: CANER FURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALE ARI AYDINBELGE
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Mezenkimal kök hücre, Mikro bilgisayarlı tomografi, Rejenerasyon, Mesenchymal stem cell, Micro computed tomography, Regeneration
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Endodontik tedavinin uzun vadeli hedefi, derin çürük ve / veya pulpa enflamasyonu sonrası dental pulpa dahil dişlerin korunması ve restorasyonudur. Ancak dişin canlılığının devam ettirilebilmesi çoğunlukla mümkün olamamaktadır. Bu amaçla son yıllarda rejeneratif endodontik tedavi araştırmaları hız kazanmıştır. Rejeneratif endodonti için nihai amaç, pulpitis veya apikal periodontitis durumunda, bozulmuş veya hasar görmüş dokuları, canlı pulpa dokusu ile değiştirmek veya eski haline getirmektir. Bu çalışmanın amacı, allojenik tavşan dental pulpa kök hücrelerinin (tDPKH) in vivo pulpa rejenerasyonu üzerindeki etkisinin mikro bilgisayarlı tomografi (mikro-bt) ile değerlendirilmesidir. Ayrıca allojenik dental pulpa kök hücrelerinin in vivo oluşturacağı dokunun, apikal kanatmayla oluşması indüklenen dokudan farklılıklarının mikro bt değerlendirmeleri aracılığıyla incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmamızın in vitro bölümünde fibroin (F) ve kitosan oligosakkarit (COS) kombinasyonu hidrojel iskele ile tavşan dental pulpa kök hücreleri kullanılmıştır. Tavşan DPKH'leri ile iskele olarak kullanılacak F/COS hidrojellerin uyumlarının değerlendirilmesi için canlılık testi ve konfokal görüntülemeleri yapıldı. Doku kültürü polistiren'e (TCPS'ye) ekilen hücreler kontrol olarak kullanıldı. F ve F / COS grubundaki hücrelerin canlılığının, 1. ve 3. günlerde TCPS'den önemli ölçüde daha düşük olduğu ortaya çıktı. Bununla birlikte, F/COS grubunun hücre canlılığı, 7. günde TCPS'ye kıyasla önemli ölçüde daha yüksekti. Dahası, F/COS grubunun hücre canlılığı, 1. ve 3. günlerde F grubundan anlamlı derecede yüksekti. Benzer şekilde, konfokal mikroskopi görüntüleri, 1. ve 7. günlerde F grubuna kıyasla F/COS grubunda daha fazla hücre bulunduğunu ortaya koydu. Her zaman noktasında F ve F/COS gruplarındaki hücre canlılığının önemli ölçüde artmasına rağmen, TCPS'ye ekilen hücrelerin canlılığının, 3. günden 7. güne önemli ölçüde azaldığı gözlendi. Çalışmamızın in vivo bölümünde Yeni Zelanda cinsi tavşanların alt anterior dişleri kullanılmıştır. Kök hücre uygulaması için gereken kök kanal boşluğu genel anestezi altında mikromotor yardımıyla oluşturuldu. Kök kanalları sodyum hipoklorit (NaOCl), EDTA (Etilendiamintetraasetik asit) ve serum fizyolojik ile irrige edilip kompozit rezin ile geçici olarak örtülendi. İkinci seansta genel anestezi altında deney grupları (kök hücre grubu, kök hücre / hidrojel kombinasyon grubu, apikal kanatma grubu ve sham grubu) oluşturuldu. Daha sonra kök kanalları MTA (Mineral trioksit agregat) ve kompozit rezin ile örtülendi. 1 aylık takip sonunda tavşanlar sakrifiye edilerek dişler ve çevresindeki dokular mikro bilgisayarlı tomografi yardımıyla incelenmiştir. Kök hücre, kök hücre + jel ve apikal kanatma gruplarının micro- bt görüntüleri incelendiğinde kök kanal boşluklarında yeni dentin birikimleri gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The long-term goal of endodontic treatment is the preservation and restoration of teeth, including dental pulp, after deep caries and/or pulp inflammation. However, it is often not possible to maintain the vitality of the tooth. For this purpose, regenerative endodontic treatment research has accelerated in recent years. The ultimate goal for regenerative endodontics is replace or restore to disrupted or damaged tissues with vital pulp tissue in the case of pulpitis or apical periodontitis. The aim of this study is to evaluate the effect of allogeneic rabbit dental pulp stem cells (rDPSC) on in vivo pulp regeneration by micro-computed tomography (micro-CT). In addition, it is aimed to examine the differences of the tissue that will be formed by allogeneic dental pulp stem cells in vivo from the tissue induced by apical bleeding, through micro-ct evaluations. In the in vitro part of our study, fibroin (F) and chitosan oligosaccharide (COS) combination hydrogel scaffold and rabbit dental pulp stem cells were used. Viability test and confocal imaging were performed to evaluate the compatibility of rabbit DPSCs and F/COS hydrogels to be used as scaffolds. Cells seeded in TCPS were used as controls. The viability of cells in the F and F/COS groups revealed to be significantly lower than TCPS on days 1 and 3. However, cell viability of the F/COS group was significantly higher at day 7 compared to TCPS. Moreover, the cell viability of the F/COS group was significantly higher than the F group on days 1 and 3. Similarly, confocal microscopy images revealed more cells were present on days 1 and 7 in the F/COS group compared to the F group. Although cell viability in the F and F/COS groups increased significantly at each time point, the viability of cells seeded in TCPS decreased significantly from day 3 to day 7. In the in vivo part of our study, the lower anterior teeth of New Zealand rabbits were used. The root canal space required for stem cell application was created with the aid of a micromotor under general anesthesia. Root canals were irrigated with sodium hypochlorite (NaOCl), EDTA and physiological saline and covered temporarily with composite resin. In the second session, experimental groups (stem cell group, stem cell / hydrogel combination group, apical bleeding group and sham group) were formed under general anesthesia. Then the root canals were covered with MTA (Mineral Trioxide Aggregate) and composite resin. At the end of the 1-month follow-up, the rabbits were sacrificed and the teeth and surrounding tissues were examined with the help of micro-computed tomography. When micro- CT images of stem cell, stem cell + gel and apical bleeding groups were examined, new dentin deposits were observed in the root canal spaces.