Resveratrol ile dental pulpa kaynaklı mezenkimal kök hücresinin rat tibia kemik defekti iyileşmesi üzerine etkilerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi
A comparative investigation of the effects of resveratrol and dental pulp delivered mesenchimal stem cell on rat tibia bone defect healing
  1. Tez No: 702424
  2. Yazar: HATİCE DEMİRCAN AĞIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEDİM GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kemik defekti, resveratrol, mezenkimal kök hücre, Bone defect, resveratrol, mesenchymal stem cell
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Ağız diş ve çene cerrahisinde, kist-tümör operasyonları, onkolojik rezeksiyonlar, travma, enfeksiyon, gelişimsel anomaliler nedeniyle kemik dokuda defektler oluşabilmektedir. Çeşitli etyolojilerle meydana gelen defektlerin anatomik forma en uygun şekilde ve hızlıca onarımı gereklidir. Son zamanlarda yapılan çalışmalarda araştırmacılar, kemik defektlerinin iyileşmesinde yeni kemik oluşumunu uyarıcı olan greftler ve biyomateryaller üzerinde çalışma yapmaktadırlar. Ayrıca bazı antioksidan ajanların yeni kemik oluşumu üzerindeki etkileri araştırılmaktadır. Antioksidan bir bileşik olan resveratrol (3,4,5-trihidroksistilben); başlıca üzüm olmak üzere, yer fıstığı, ahududu, dut, erik, böğürtlen gibi sebze ve meyvelerde, kırmızı şarapta ve Polygonum Cuspidatum bitkisinin köklerinde yüksek oranda bulunmaktadır. Doğal fitoaleksin yapısında olan resveratrol, aynı zamanda antienflamatuvar, antineoplastik, antitrombositer özelliğe sahip olan bir bileşiktir. Çalışmamızda, ratların tibialarında deneysel olarak oluşturulan kemik defektlerine, antioksidan özellik gösteren ve osteoblastik aktiviteyi artırıcı özelliği bulunan resveratrolün sistemik olarak, dental pulpa kaynaklı mezenkimal kök hücrelerle birlikte uygulanmasının yeni kemik oluşumu üzerine olan etkilerinin immünohistokimyasal yöntemlerle incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmamızda 28 adet Spraque Dawley cinsi erkek rat kullanılıp, ratlar rastgele 4 gruba ayrıldı. Pozitif kontrol grubuna sadece tibia kemiği üzerinde trefan frezle defekt açılıp serum fizyolojik uygulanıp kapatıldı. 2. grupta tibia üzerinde trefan frezle defekt açılıp kapatıldı ve oral gavaj yolu ile sistemik resveratrol 4 hafta süresince uygulandı. 3. grupta trefan frezle defekt açılıp kapatıldı ve lokal olarak kök hücre uygulandı. 4. grupta ise trefan frezle defekt açılıp kapatıldıktan sonra lokal kök hücre uygulandı ve ratlara oral gavaj yolu ile sistemik resveratrol 4 hafta süresince verildi. Deneklerin tamamı 4. hafta sonunda sakrifiye edilerek çıkarılan tibia dokuları fiksatif solüsyon içinde histomorfolojik olarak incelemeye tabi tutuldu. Çalışmamızın sonucunda izole resveratrol ve izole dental pulpa kaynaklı mezenkimal kök hücre uygulamasının oluşturulan defekt sonrası kemik gelişimini kısmen uyardığı ve yeni kemik trabeküllerinin gelişimini desteklediği izlendi. Defekt oluşturulduktan sonra kök hücre + resveratrol tedavisinin izole resveratrol ya da izole kök hücre tedavisine göre çok daha etkin olduğu, daha fazla kemik trabekül gelişimini indüklediği, inflamasyonu daha çok baskıladığı ve kemik yapımında rol alan osteoblastların sayılarını arttırdığı gözlendi.
Özet (Çeviri)
In oral and maxillofacial surgery, defects in bone tissue may occur due to cyst-tumor operations, oncological resections, trauma, infection, and developmental anomalies. Defects with various etiologies need to be repaired quickly and in the most appropriate way to the anatomical form. In recent studies, researchers are working on grafts and biomaterials that stimulate new bone formation in the healing of bone defects. In addition, the effects of some antioxidant agents on new bone formation are being investigated. Resveratrol (3,4,5-trihydroxystilbene), an antioxidant compound; It is found in high rates in vegetables and fruits such as peanuts, raspberries, mulberries, plums, blackberries, red wine and the roots of Polygonum cuspidatum, mainly grapes. Resveratrol, which is in the structure of natural phytoalexin, is also a compound with anti-inflammatory, antineoplastic and antiplatelet properties. In our study, it was aimed to examine the effects of systemic application of resveratrol, which has antioxidant properties and increasing osteoblastic activity, on new bone formation with mesenchymal stem cells originating from dental pulp, on the formation of new bone by immunohistochemical methods, to the experimentally created bone defects in the tibias of rats. In our study, 28 Spraque Dawley male rats were used and the rats were randomly divided into 4 groups. In the positive control group, only the defect was opened with a trephine bur on the tibia bone, and saline was applied and closed. In the second group, the defect was opened and closed on the tibia and systemic resveratrol was administered via oral gavage for 4 weeks. In the 3rd group, the defect was opened with a trephine bur and closed, stem cells were applied locally. In the 4th group, after the defect was opened and closed, local stem cells were applied and systemic resveratrol was given to the rats by oral gavage for 4 weeks. All of the subjects were sacrificed at the end of the 4th week, and the removed tibia tissues were subjected to histomorphological examination in fixative solution. As a result of our study, it was observed that only resveratrol and only dental pulp-derived mesenchymal stem cell application partially stimulated bone growth after the formed defect and supported the development of new bone trabeculae. After the defect was created, it was observed that stem cell + resveratrol treatment was much more effective than only resveratrol or only stem cell treatment, it induced more bone trabeculae development, suppressed inflammation more and increased the number of osteoblasts involved in bone formation.