İşitme engelli bireylerin afetlere dirençliliği: 30 Ekim 2020 - İzmir depremi
Disasters resistance of hearing impaired individuals: 30 October 2020 – Izmir earthquake
- Tez No: 736391
- Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN DENİZ ERİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyal Hizmet, Sosyoloji, Public Administration, Social Work, Sociology
- Anahtar Kelimeler: İşitme Engelli Birey, Afet, İzmir Depremi, Dirençlilik, Kırılganlık, Hearing Impaired Individual, Disaster, Izmir Earthquake, Resilience, Vulnerability
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Afet Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Afet Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Günlük yaşamın her anında karşılaşılabilecek olan afetler işitme engelli bireyler için zorlayıcı bir olgudur. Bu zorlayıcı olguyla karşılaşmadan önce hazırlıklı olmak ve önlem almak hayati bir öneme sahip olduğu bilinmektedir. Buna rağmen işitme engelli bireylerin afetlere hazırlıklarını ve deneyimlerini inceleyen çalışmaların oldukça kısıtlı olduğu görülmektedir. Bu doğrultuda 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen İzmir Depremi'ni yaşayan işitme engelli bireyler üzerinde uygulanan durum çalışmasında, deneyimleri ve kırılganlıkları ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında, 30 Ekim 2020 İzmir Depremi'ni yaşamış ve işitme engeline sahip 8 (sekiz) katılımcı ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Toplamda 115 (yüz on beş) dakika süren görüşme transkripsiyonu sonucunda 2477 (iki bin dört yüz yetmiş yedi) kelime veri elde edilmiştir. Görüşmeler yüz yüze ve işaret dili yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmacı tarafından görüşmelerin çözümlemeleri yapılmış ve analiz edilmiştir. Analizler ışığında; acil durumlar ve afetlere maruziyet, deprem anı, hazırlık, tahliye, barınma, iletişim, depremin psikolojik etkileri, ekonomik ve sosyal etkenler, sağlık, eğitim, İzmir kenti ve ihtiyaçlar başlıkları altında toplam 12 (on iki) tema oluşturulmuştur. Bu doğrultuda, işitme engelli bireylerin afetlere hazırlık düzeylerinin düşük olduğu, tahliye konusunda yetersiz bilgiye sahip oldukları, kendilerine uygun tatbikat ve eğitimlerin yapılmadığı ve iletişim konusunda önemli ihtiyaçlarının olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Disasters which can be encountered at any moment of everyday life are a challenging phenomenon for hearing impaired individuals. It is known that it is vital to be prepared and take precautions before encountering this formidable phenomenon. Despite this, studies examining the preparedness and experiences of hearing impaired individuals against disasters seem to be quite limited. Accordingly, in the case study applied to hearing impaired individuals who experienced the Izmir Earthquake on October 30, 2020, it was aimed to reveal the experiences and vulnerabilities experienced. Within the scope of the research, interviews were conducted with 8 (eight) participants who had experienced the Izmir Earthquake of October 30, 2020 and had hearing disabilities. A total of 2477 (two thousand four hundred seventy-seven) words of data were obtained as a result of the transcription of the interview, which lasted 115 (one hundred fifteen) minutes. The interviews were conducted face-to-face and using the sign language method. The analyses of the interviews were made and analyzed by the researcher. In the light of the analyses, a total of 12 (twelve) themes were created under the headings of emergency situations and exposure to disasters, earthquake moment, preparation, evacuation, housing, communication, psychological effects of the earthquake, economic and social factors, health, education, Izmir city and needs. Accordingly, it has been determined that hearing impaired individuals have low levels of disaster preparedness, have insufficient information about evacuation, do not have appropriate exercises and trainings, and have significant communication needs.