Dışkapı Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde takipli şizofreni hastalarına uygulanan psikososyal müdahalelerin etkinliğinin araştırılması
Effectiveness of psychosocial interventions of patients with schizophrenia in Dışkapı Community Mental Health Center
  1. Tez No: 736405
  2. Yazar: İLKER ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL ÖRSEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri, rehabilitasyon, şizofreni, Community mental health services, rehabilitation, schizoprenia
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Giriş ve Amaç: Şizofreni kronik ve tekrarlayıcı seyir gösteren, klinik, bilişsel, sosyal ve mesleksel bozulmaya yol açan bir hastalıktır. Güncel yaklaşım, şizofreni tedavisinde en uygun yöntemin ilaç tedavisinin psikososyal girişimlerle bütünleştirilmesi olduğu şeklindedir. Çalışmamızda TRSM`de yapılan psikososyal rehabilitasyon uygulamalarının hastalık belirtileri, işlevsellik, içgörü, tedavi uyumu ve bakım veren yükü üzerine değerlendirmek amaçlanmaktadır. Yöntem: Çalışmamıza Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi TRSM' de takipli 100 şizofreni hastası ile poliklinik takipli 50 şizofreni hastası alınmıştır. Hastalara kesitsel olarak Sosyodemografik Veri Formu, BPRS, SANS, SAPS, Calgary, IFA, FAST, İÜBDÖ, TTUOÖ ve ZBVYÖ uygulanmıştır. Sonuçlar SPSS 21.0 kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: TRSM ve poliklinik gruplarının demografik özellikleri genel olarak benzerdi. Ölçek sonuçları değerlendirildiğinde, hastalık belirtileri açısından TRSM grubu genel olarak poliklinik grubuna üstündü. İşlevsellik, içgörü, tedavi uyumu ve bakım veren yükü açısından da TRSM grubu, poliklinik grubundan üstündü. Tartışma ve Sonuç: Ülkemizde TRSM hizmetlerinin etkinliği ile ilgili yeterli çalışma bulunmamaktadır. Çalışmamız bu alanda yapılmış öncü çalışmalardandır. Sonuçlar bu alanda yapılmış diğer çalışmaların sonuçlarıyla benzerdir. Bu nedenlerle, bu çalışmanın daha geniş populasyonda ve prospektif olarak yapılacak çalışmalar için rehber olmasına ve elde edilen sonuçlar doğrultusunda TRSM hizmetlerinin daha etkin ve yaygın hale gelmesine aracılık edeceği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction: Schizophrenia is a chronic and recurrent disease which may cause clinical, cognitive, social and occupational impairment. Current approaches to treatment for schizophrenia, suggest that the integration of medication with psychosocial interventions. In this study, we aim the assesment of effectiveness of psychosocial interventions on the disease symptoms, functionality, insight, treatment compliance and caregiver burden in Community Mental Health Center (CMHC). Material-Methods: The participants totaled 150 patients with schizophrenia from two samples, followed in CMHC(n:100) and follewed in outpatient clinic(n:50). Patients were evaluated by using "Socio-demographic data form, SANS, SAPS, Calgary, IFA, FAST, IUBDO, TTUOO and ZBVYO as cross-sectional. Results were analyzed with SPSS 21.0. Results: Demographic characteristics of CHMC group and outpatient clinic group, were generally similar. When the groups were compared according to scale scores as mean values, statistically significant difference were found in terms of disease symptoms, functionality, insight, treatment compliance and caregiver burden. CHMC group was superior to outpatient clinic group. Discussion: There are not enough studies on the effectiveness of CHMC practices in our country. This study is one of the pioneering study done in this field. Results of our study are similar other studies in this field. Therefore, we think this study would be a guideline for the future studies and CHMC practices will be more often prefered with similar better outcomes. We recommend to study this hypothesis versatile wide with large sample as prospective.