Geri Dön

1932 - 1945 yılları halkevi tarihçesi, Adana Halkevi ve çıkardığı dergilerin değerlendirilmesi

History of folkhouses, Adana Folkhouse and published perodicals by it between 1932 - 1945

  1. Tez No: 73648
  2. Yazar: SELVİ GÜRPINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZKUL ÇOBANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Türk Dili ve Edebiyatı, Journalism, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi (Folklor) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222

Özet

Bu tezin konusu Halkevi ve Halkevi çalışmalarının genel durumu, Halkevi tarihçesinin kuruluşundan 1945'e kadar olan süreçteki değerlendirilmesidir. Adana Halkevi ve çıkarmış olduğu dergiler incelenmiş, dergilerin bibliyografyası hazırlanmış, bu dergilerde yer alan konular üzerinde yorumlamalara gidilmiştir. Dergilerde folklorun nasıl ele alındığı ve hangi konulara ağırlık verildiği hususları belirtilmiştir. Çalışmanın giriş kısmında Halkevlerinin tarihçesi, başlangıçtan dergilerin yayınlandığı döneme kadar olan durumu ele alınmıştır. Türkiye'de halkevlerinin kuruluşu, Adana Halkevi' nin kuruluşu, kurucuları ve amaçları, bölgedeki teşkilatlanmaası ve folklor faaliyetleri hakkında bilgiler verilmiştir. Adana Halkevi' nin çıkarmış olduğu dergilerde bibliyografya; folklor kadro ve folklor dışı konular açısından iki grupta incelenmiştir. Halkevleri 1932 yılında Atatürk'ün emri ile kurulmuştur. Halka Cumhuriyet' in ilkelerini benimsetmek amacını güden bir kurum olan halkevlerinin ilk şekli Türkocakları'dır. Halkevlerinin genel amacı toplumu bilinçlendirmek ve insanların ihtiyaçlarını bulundıukları merkezlerde tespit ederek gidermektir. Adana Halkevi bu amaca hizmet etmek, çelışmalarını belgelemek, ilgili kurum ve kişilere duyurmak amacıyla Görüşler, Çukurova ve Akgünler adlı dergileri çıkarmıştır. Bu dergilerde dünyadan, Türkiye'den çeşitli konular ele alınmıştır. Dergilerde yayımlanmış olan folklor fâaliyetleri, bugünkü folklor disiplğini kriterlei içerisinde ciddi bir içeriğe sahip değildir; ancak, bu tez sosyala konularda çalışma yapacak olan araştırmacıların da yararlanabileceği bir kaynak özelliğini taşıma amacındadır.

Özet (Çeviri)

The subject of this thesis is to evaluate the general situation folkhouses (halkevi), folkhouses works and their history from their foundation to 1945. Adana Folkhouse and the periodicals that was published by it has been investigated, a bibliography of the periodicals has been prepared and some comments are made on some subjects that took place in the periodicals. In these periodicals how the folklore was handled and generally which subjects was talked to has been evaluated. In the first part of the study, history of the folkhouse have been handled from the beginning to the publishing of the periodicals. Some information about the foundation of folkhouses, foundation of Adana folkhouse, its founder and their purpose, organization in the region and the folklore activities are given. For the periodicals that are published by Adana Folkhouse, the bibliography was prepared into two groups as folklore subjects and other subject that are unrelated to folklore. Folkhouses had been founded with the order of Atatürk in 1932. The purpose of the foundation was to appropriate the people to the principles of the Republic. The first shape of the organization was“Türkocakları”. The general purpose of the folkhouses was to make people conscious and to cover the needs of the people. Adana folkhouses had published to periodiacals,“Görüşler”,“Çukurova”and“Akgünler”in order to serve this aim and to document their works, to inform the related people and foundations. In these periodicals, several subjects from the world and Turkey had been handled. The folklore activities published in the periodicals doesn't have a serious manner according today's folklore discipline; but this thesis can be used as a useful reference for the related researches and researchers of the future.

Benzer Tezler

  1. İstanbul halkevlerinin faaliyetleri (1939-1945)

    Istanbul peoples house activities (1939-1945)

    NURSAL KUMAŞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2003

    SosyolojiMarmara Üniversitesi

    Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. AHMET HALUK DURSUN

  2. Cumhuriyet Döneminde halkevlerinin eğitim ve tarih çalışmaları 1932-1951: Akdeniz bölgesi örneği

    Historical and educational studies of public houses during 1932-1951 Republic age of Turkey: The Mediterrenean region sample

    HEDİYE TİTİZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2012

    Eğitim ve ÖğretimÇukurova Üniversitesi

    İlköğretim Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. BÜLENT ÇUKUROVA

  3. İstanbul Halk Evleri'nin faaliyetleri (1946-1951)

    Başlık çevirisi yok

    KEMAL YILDIZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2004

    Türk İnkılap TarihiMarmara Üniversitesi

    Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı

    Y.DOÇ.DR. AHMET HALÛK DURSUN

  4. Yunan sinemasının ilk yılları ve gelişimi

    The early Greek cinema and its development

    STAVRIANNA LITSA

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2016

    Sahne ve Görüntü SanatlarıMimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi

    Sinema Televizyon Ana Sanat Dalı

    PROF. ASİYE KORKMAZ

  5. Türkiye Cumhuriyeti'nin Afganistan'a eğitim alanındaki katkıları (1932-1938)

    Contributions of Republic of Turkey to Afghanistan in the field of education (1932-1938)

    TOLGA AKBABA

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2015

    Eğitim ve Öğretimİstanbul Üniversitesi

    Tarih Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. ABDURRAHMAN BOZKURT