Tip 2 diabetes mellituslu hastalarda serum paraoksonaz-1 ve paraoksonaz-3 enzimlerinin, hemoglobin a1c, açlık kan şekeri, lipid profili ve oksidatif stres ile ilişkisi
The relationship of serum paraoxonase-1 and paraoxonase-3 enzymes with hemoglobin a1c, fasting blood glucose, lipid profile and oxidative stress in patients with TYPE 2 diabetes mellitus
  1. Tez No: 736550
  2. Yazar: YAĞMUR UÇAR YAĞCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERAY ÖZGÜN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Tip 2 diabetes mellitus, hemoglobin A1c, paraoksonaz-1, paraoksonaz-3, laktonaz, Type 2 diabetes mellitus, hemoglobin A1c, paraoxonase-1, paraoxonase- 3, lactonase
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışmanın amacı, tip 2 diabetes mellituslu hastalarda; serum paraoksonaz-1 ve paraoksonaz-3 düzeylerinin ve aktivitelerinin, hemoglobin A1c, serum açlık kan glukozu, lipid profili ve oksidatif stres ile ilişkisini araştırmak ve ayrıca bu hastalarda paraoksonaz-1 ve paraoksonaz-3 düzeylerini ve aktivitelerini diyabet tedavisinde hedeflenen hemoglobin A1c ve paraoksonaz-1192 fenotipleri bakımından incelemektir. Çalışmaya tip 2 diabetes mellitus tanılı 141 gönüllü birey katıldı. Hastaların serum numunelerinde paraoksonaz-1 ve paraoksonaz-3 düzeyleri, substrat olarak fenil asetat, 4-(klorometil)fenil asetat ve dihidrokumarin kullanılarak paraoksonaz aktiviteleri ve ayrıca total oksidan durum ve total antioksidan durum düzeyleri ölçüldü. Total oksidan durum ve total antioksidan durum düzeylerine göre oksidatif stres indeksi hesaplandı. Ayrıca hastalardan bu testlerin çalışılması için kan alımı ile aynı gün içinde çalışılmış rutin tedavi ve takibinde kullanılan hemoglobin A1c, serum açlık kan şekeri, total kolesterol, trigliserid, düşük dansiteli lipoprotein kolesterol, yüksek dansiteli lipoprotein kolesterol düzeyleri sonuçları kullanıldı. Sonuç olarak çalışmamız, tip 2 diabetes mellituslu hastalarda arilesteraz ve laktonaz aktiviteleri ile yüksek dansiteli lipoprotein kolesterol arasında ve laktonaz aktivitesi ile total antioksidan durum düzeyi arasında pozitif, paraoksonaz-1 düzeyi ile total antioksidan durum düzeyi arasında negatif doğrusal ilişki bulunduğunu gösterdi. Çalışmamız ayrıca hemoglobin A1c düzeyi ≥7% olan hastalarda paraoksonaz-3/yüksek dansiteli lipoprotein kolesterol düzeyinin daha yüksek olduğunu ve ek olarak paraoksonaz-1192 fenotipleri açısından, paraoksonaz-1Q192Q ve paraoksonaz-1Q192R fenotiplerindeki hastalarda laktonaz aktivitelerinin paraoksonaz-1R192R fenotipindeki hastalara göre daha yüksek olduğunu gösterdi.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the relationship between serum paraoxonase-1 and paraoxonase-3 levels and activities, hemoglobin A1c, serum fasting blood glucose, lipid profile, and oxidative stress in patients with type 2 diabetes mellitus. Also in these patients, we aim to examine paraoxonase-1 and paraoxonase-3 levels and activities according to hemoglobin A1c goal in diabetes treatment, and paraoxonase-1192 phenotypes. 141 volunteers diagnosed with type 2 diabetes mellitus participated in the study. Serum paraoxonase-1 and paraoxonase-3 levels, paraoxonase activities using phenyl acetate, 4-(chloromethyl)phenyl acetate, and dihydrocoumarin as substrates, as well as total oxidant status and total antioxidant status levels of patients, were measured. The oxidative stress index was calculated by using total oxidant status and total antioxidant status levels. In addition, the results of hemoglobin A1c, serum fasting blood sugar, total cholesterol, triglyceride, low-density lipoprotein cholesterol, and high-density lipoprotein cholesterol levels were used from the routine examination which were measured on the same day with sample collection for this study. In conclusion, our study showed that there was a positive linear relationship between arylesterase and lactonase activities and high-density lipoprotein cholesterol, between lactonase activity and total antioxidant status, and a negative linear relationship between paraoxonase-1 level and total antioxidant status in patients with type 2 diabetes mellitus. Our study also showed that paraoxonase-3/high-density lipoprotein cholesterol ratio was higher in patients with hemoglobin A1c level ≥7% and in addition, in terms of paraoxonase-1192 phenotypes, lactonase activities were higher in patients with paraoxonase-1Q192Q and paraoxonase-1Q192R phenotypes than in patients with paraoxonase-1R192R phenotypes.