Concept of 'Eye' in the English and Kyrgyz language picture of the world
İngiliz ve Kırgız dil haritasinda 'Göz' kavramı
- Tez No: 736588
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. ZHYLDYZ CHYMANOVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Linguistics, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Dünyanın Dil Resmi, kavram, kültür, deyimler, atasözleri, Linguistic Picture of the World, concept, notion, culture, idioms, proverbs
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bir kişi dil aracılığıyla çevresindeki dünya hakkında bir fikir edinir. XIX yüzyılın başında, Alman dilbilimci V. von Humboldt, dilin yardımıyla“kişinin dünyanın en yüksek ve en derin alanlarını ve tüm çeşitliliğini araştırabileceğini”ilan etti. XX yüzyılın sonundan bu yana, bir kişiyi tüm teorik önermelerin merkezine koyma ile ilgili olarak dil biliminde önemli değişiklikler meydana gelmektedir. Dilin doğasına ilişkin bir anlayış, insana ve bir bütün olarak onun dünyasına yapılan bir çağrıyla giderek daha fazla kurulmaktadır. Mevcut tüm insan dış duyularından (koku, dokunma, işitme, tat alma duyusu), dilde“göz”, en çeşitli ve ifade edici dil araçlarıyla temsil edilir.“Göz”, bu eserde incelenen herhangi bir kültürün deyim, atasözleri ve sözlerinde sunulan bir sezgi, iç görme organıdır. Bu tez, kültürel ve bilişsel dilbilim içerisinde“göz”kavramının temel teorik konularını ele almakta ve çalışma konusu ile ilgili Kırgızca ve İngilizce deyim ve atasözlerini incelemektedir. Çalışma, dilbilimcilere, dilbilim disiplinlerinin öğretim görevlilerine, lisansüstü öğrencilere ve ilgili uzmanlık öğrencilerine yöneliktir. Bu çalışmanın ana görevi, İngilizce ve Kırgızca dillerinde“göz”kavramının algısını, deyimsel birimler, atasözleri ve sözler prizması ve psiko-çağrışımsal deney yoluyla incelemektir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Yerli ve yabancı bilim adamlarının tezin bütün fikirleri, tanımları, hipotezleri ve çalışmaları birinci bölümde yer almaktadır. İkinci bölüm, Kırgızca ve İngilizce deyimler ile atasözlerinde geçen“göz”kavramının tahlilinden oluşmaktadır. Sınıflandırma ve yorumlama ve açıklama eklendi. Üçüncü bölüm, anadili İngilizce ve Kırgızca olan toplulukların incelenmesine ayrılmıştır. Bunu sağlamak için“göz”kavramı ile ilgili anket yapılmıştır. Yanıt verenler, Kırgızca ve İngilizce dillerini anadili olarak konuşan kişilerdi. Bu sorgulayıcı çerçevesinde yorum ve sonuçlar tasvir edilmiştir.
Özet (Çeviri)
A person gets an idea of the world around him through language. At the beginning of the XIX century, the German linguist V. von Humboldt declared that with the help of language“one can survey the highest and deepest spheres and all the diversity of the world.”Since the end of the XX century, significant changes have been taking place in the science of language, related to putting a person at the center of all theoretical premises. An understanding of the nature of language is increasingly being established through an appeal to man and his world as a whole. Of all the existing human external senses (sense of smell, touch, hearing, taste),“eye”in the language is represented by the most diverse and expressive means of language. The“eye”is an organ of intuition, inner vision that is presented in idioms, proverbs and sayings of any culture that were analyzed in this work. The thesis reviews the main theoretic issues of the concept“eye”within the cultural and cognitive linguistics and reviews the Kyrgyz and English idioms and proverbs on the subject of the study. The work is addressed to linguists, lecturers of linguistic disciplines, postgraduates and students of relevant specialties. The main task of this work is to study the perception of the concept of“eye”in the English and Kyrgyz languages through the prism of idioms, proverbs and sayings, as well as through the psycho-associative experiment. The work consists of three chapters. The whole idea of the dissertation, definitions, hypothesis and works of domestic and foreign scientists are in the first chapter. The second chapter consists of the analysis of the concept“eye”in Kyrgyz and English idioms as well as proverbs. The classification and interpretation and explanation were added. The third chapter, we studied associations of speakers of English and Kyrgyz languages. In order to achieve it, survey related to the concept“eye”was made. Responders were speakers of Kyrgyz and English languages. In the result of this questioner, interpre tation and results were depicted.