Murathan Mungan'ın hikâye ve romanlarında mekân
Space in Murathan Mungan's stories and novels
- Tez No: 736664
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAVUZ SİNAN ULU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Murathan Mungan, mekân, roman, hikaye, Murathan Mungan, space, novel, story
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 274
Özet
Mekân, hikâye ve romanın önemli unsurlarından biri olmasına rağmen edebiyat araştırmalarında yeteri değeri görememiştir. Oysa eserlerin var olabilmesi için ihtiyaç duyduğu zemini oluşturması bakımından oldukça önem taşımaktadır.“Murathan Mungan'ın Hikâye ve Romanlarında Mekân”başlıklı çalışmamızda yazarın dört romanı ve on bir hikâye kitabı incelenerek bu eserlerde mekânı kullanımı araştırılmıştır. Mekan kavramının kapsamı, edebi eserlerde mekanın kullanımı ve yazarın hayatı, sanatı, edebi yönü hakkında bilgi verilmiştir. Hikâyeler üç farklı başlık altında, metin merkezli bir bakış açısı ile incelenerek mekân ile insan arasındaki bağ ve bu bağın edebi eserin gidişatına olan etkisi ele alınmıştır. Mekânların haricinde eserlerde yer alan eşyalar ile kişilerin arasındaki ilişkiler de incelenerek çalışma zenginleştirilmiştir. Çalışma boyunca aynı metod kullanılarak çalışmada bütünlük sağlanmıştır. İncelemenin amacı eserleri ile Türk edebiyatına büyük katkı sağlayan Murathan Mungan'ın eserlerinde yer alan ve hikâye ile roman türünün temel unsurlarından olan mekânın önemini ve işlevini araştırmaktır. Araştırma sonucunda edebi türlerde mekânın kullanımının önemi ve esere katkısı hakkında elde edilen bulgular bilim dünyasına sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Although place is one of the important elements of story and novel, it has not seen enough value in literary studies. However, it is very important in terms of creating the base that it needs for its existence. In our study titled“Space in Murathan Mungan's Stories and Novels”, the use of place in these studies was investigated by examining the author's four novels and eleven storybooks. The scope of the concept of place, the use of place in literary studies and the author's life, art and literary aspect are given. The stories are examined under three different titles with a text-centred perspective, and the link between place and human and the impact of this link on the course of the literary study are discussed. Apart from places, the study was enriched by examining the relationships between the objects and people. Integrity was achieved in the study by using the same method throughout the study. The aim of the study is to investigate the importance and function of the place, which is one of the basic elements of the story and novel genre in the studies of Murathan Mungan, who made a great contribution to Turkish Literature with his studies. As a result of the research, the findings about the importance of the use of place in literary genres and its contribution to the study were presented to the scientific world.