Kaynaştırma ortamındaki koklear implantlı öğrencilerin okuma hatalarının ve okuduğunu anlama becerilerinin incelenmesi
Examination of reading miscues and reading comprehension skills of students with cochlear implants in the inclusion
- Tez No: 736672
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİSE PELİN KARASU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Koklear implant, Okuma hataları, Okuduğunu anlama becerileri, Formel Olmayan Okuma Envanteri, Kaynaştırma/Bütünleştirme, Cochlear implant, Reading miscue, Reading comprehension skills, Informal Reading Inventory, Inclusion/Inclusive Education
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşitme Engelliler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, kaynaştırma ortamındaki koklear implant kullanıcısı 3-8. sınıf öğrencilerin okuma hatalarının ve okuduğunu anlama becerilerinin değerlendirilmesidir. Araştırmada, koklear implantlı öğrencilerin okuma hatalarının betimlemesi, okuma hatalarının okuduğunu anlamaya yansımasının ve öğrencilerin okuma performanslarına ilişkin öğretmen görüşlerinin incelenmesi amacıyla betimsel model kullanılmıştır. Araştırmaya Kayseri ve Tekirdağ illerinde kaynaştırma ortamındaki 3-8. sınıflara devam eden koklear implant kullanıcısı 15 öğrenci, bu öğrencilerin sınıf öğretmenleri ve Türkçe öğretmenleri katılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak; Öğrenci Bilgi Formu, Öğretmen Görüşme Formu, Formel Olmayan Okuma Envanterinde yer alan öyküler, öykülerin okuduğunu anlatma ve sorulara cevap verme formları, Hata Analizi Formu ile Okuduğunu Anlatma Değerlendirme Aracı kullanılmıştır. Araştırma verileri, betimsel olarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, koklear implantlı öğrencilerin dilin ipucu sistemlerine ilişkin bilgiyi kullanabildikleri, öğretimsel okuma düzeyinde normal işiten akranlarına benzer olarak yerine koyma, çıkarma, ekleme, tekrarlayan hata ve karmaşık hata türlerinde okuma hataları yaptıkları, hata sayısının okuduğunu anlatma ve sorulara cevap verme puanlarına yansımadığı, ancak anlam değiştiren hataların okuduğunu anlamayı etkilediği görülmüştür. Araştırma bulgularından yola çıkılarak kaynaştırma ortamındaki koklear implantlı öğrencilerin okuma hatalarını düzeltme, okuduğunu anlatma ve soru cevap ilişkilerine yönelik destek eğitime ihtiyaç duydukları söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to evaluate the reading miscues and reading comprehension skills of cochlear implant users in the inclusion of 3-8th grade students. In the research, a descriptive model was used in order to describe the reading miscues of students with cochlear implants, the reflection of reading miscues on reading comprehension, and the opinion of teachers on students' reading performance. The research was carried out with cochlear implant users in the 3-8th grades in the inclusion environment in the provinces of Kayseri and Tekirdağ. 15 students with cochlear implants, their class teachers and Turkish teachers was the participated of this research. As a data collection tool in the research; The Student Information Form, The Teacher Interview Form, The stories in the Informal Reading Inventory, The forms of retelling and answering the questions about read stories, The Miscue Analysis Form and The Reading Comprehension Assessment Tool were used. Research data were analyzed descriptively. As a result of the research, it was found that students with cochlear implants were able to use the knowledge of the language clue systems, they made reading miscues in the types of substitution, omissions, addition/insertion, repeated miscue and complicated miscue similar to their peers with normal hearing at the instructional reading level, the number of miscue was not reflected in their reading comprehension and answering questions scores. It was seen that the meaning-changing miscue, rather than the number of miscue, reflected reading comprehension. Based on the research findings, it can be said that students with cochlear implants in the inclusion need support training for correcting reading miscues, retellings and question-answer relationships.