Truth in theatrical works
Tiyatro eserlerindeki gerçeklik
- Tez No: 736674
- Danışmanlar: DOÇ. DR. WİLLİAM GİLES WRİNGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Sahne ve Görüntü Sanatları, Philosophy, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Tiyatro, Gerçeklik, Kurmaca, Distraksiyonsusuzluk Tezi, Kolektif Eyleyicilik, Theatre, Truth, Fiction, Non-Distraction Thesis, Collective Agency
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Kurguda gerçeğin nasıl tanımlanacağı sorusu birçok felsefecinin ilgisini çekmiştir. Bunun nedeni, kurgusal varlıkların var olup olmadığını iddia etmenin karmaşıklığında yatmaktadır. Çoğu felsefeci, düzyazı kurguyla ilgili olarak gerçekliği ele almıştır. Benim ilgim, aksine, teatral eserlerde gerçekliği nasıl tespit edebileceğimizdir. Soru merak uyandırıcı çünkü tiyatro, edebi olduğu kadar performatif öğeler de içeriyor. İkinci unsur, tiyatrodaki gerçeği tanımlamayı zorlaştırır. Tek bir senaryoya dayanan ölçülemez oyunlar var ve bu da belirli bir oyun hakkında doğru ifadeler oluşturmayı zorlaştırıyor. Bu tezde, tiyatroda gerçeklik üzerine üç farklı teoriyi dikkate alıyorum. İlki David Lewis'in görüşleri. Sağladığı gerçeklik koşulları ve mümkün dünyalar hesabı sadece düzyazı kurgu için geçerlidir. Tiyatronun performatif yönünü göz ardı ediyor ve bu yüzden onun hesabını ortadan kaldırıyorum. Daha sonra Kendall Walton'ın hayal gücünü ve destek teorisini inceleyeceğim, ancak onun hesabını da tatmin edici bulmuyorum. Sorun şu ki Walton tiyatronun performatif yönünü kabul ediyor ama avangard tiyatro hakkında bir açıklama yapamıyor. Sonunda, Michael Morris'in gerçek benzerlik görüşü olan daha yeni bir hesaba bakıyorum. Morris, tiyatroda gerçeği tanımlamaya en yakın olanıdır, ancak tiyatroda tanımlayıcı bir ortamın olmaması nedeniyle açıklaması başarısız olur. Sonuç olarak, kurmacada var olan gerçeklik teorilerinin teatral eserlerde gerçekliğin savunulabilir bir açıklamasını vermediğini iddia ediyorum.
Özet (Çeviri)
The question of how to define truth in fiction has caught the interest of many philosophers. The reason for this lies in the complexity of claiming whether fictional entities exist or not. Most philosophers have dealt with truth in relation to prose fiction. My interest, on the contrary, lies in how we can identify truth in theatrical works. The question is intriguing because theatre contains literary as well as performative elements. The latter element renders it difficult to identify truth in theatre. There are immeasurable plays based on one script alone, and this makes it difficult to form true statements about a particular play. In this thesis, I take into account three different theories on truth in theatre. The first one is that of David Lewis. The truth conditions he provides and the possible worlds account are applicable only to prose fiction. He disregards the performative aspect of theatre, and that is why I eliminate his account. I next examine Kendall Walton's imagination and prop theory, but I don't find his account satisfactory either. Although Walton acknowledges the performative aspect of theatre, he cannot give an account of avant-garde theatre. I finally look into a more recent account, which is Michael Morris's real likenesses view. Morris comes closest in defining truth in theatre, yet his account fails due to his inability of defining what the medium is in theatre. Ultimately, I argue that the existing theories of truth in fiction do not give a tenable account of truth in theatrical works.