İkdam Gazetesindeki edebiyat yazıları (1894-1928)
Literary articles in İkdam Newspaper
- Tez No: 736747
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM NEMUTLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: İkdam newspaper, nationalism in literature, nationalism in language, theory, history and criticism of literature
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 628
Özet
İkdam, gerek yazar kadrosu gerek muhtevasıyla Türk basın ve edebiyat hayatında önemli bir yeri olan uzun soluklu bir gazetedir. Batılılaşma Devri Türk edebiyatının Cumhuriyet'e kadarki tarihî seyrinde süreli yayınların katkısı göz önüne alındığında İkdam'ın zengin içeriğiyle öne çıktığı görülür. Batılılaşma ve millîleşme süreçlerinin getirdiği konu ve başlıklar gazetede ciddi bir şekilde ele alınmış ve tartışılmıştır. Dil ve imla meselesi, Batı edebiyatının doğru anlaşılması, millîleşme ve Türkçülük, edebî türlerin gelişimi, edebiyat tarihi, edebî devir ve toplulukların değerlendirilmesi gibi Türk edebiyatının temel meseleleri gazetede yer bulur. Bu bağlamda İkdam, edebiyat tarihimizde önemli bir mevkiye sahiptir.“İkdam Gazetesindeki Edebiyat Yazıları (1894-1928)”başlıklı çalışmada, yıl ve dönem bakımlarından bir sınırlandırmaya gidilmeden bütün sayılar taranmış, Türk ve Batı edebiyatına dair makale, musahabe, deneme, fıkra vb. türlerindeki yazılar incelenmiş, gazetenin Türk dil ve edebiyat tarihindeki yeri ve rolü ortaya konmaya çalışılmıştır. İki bölümden oluşan tezin ilk kısmında teorik meseleler, ikinci kısmında da edebî eserlere, dönemlere ve şahıslara dair eleştiri yazıları ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
LITERARY TEXTS IN İKDAM NEWSPAPER İkdam is a long-running newspaper in terms of both its editorial staff and content which has an important role in Turkish press and literature. It is seen that İkdam came to the fore with its rich content when the part played by the periodicals in the historical course of events of the Westernization Period of Turkish literature until the proclamation of the republic taken into consideration. The issues and titles brought by the processes of westernization and nationalization were seriously dealt with and discussed in the newspaper. The basic issues of Turkish literature such as the issue of language and orthography, nationalization and Turkism, developing literary genres, history of literature, evaluation of literary periods and groups were covered in the newspaper. In this context, İkdam has an important position in our history of literature. In the work with the title“Literary pieces in the newspaper İkdam (1894-1928)”, all issues were scanned without a limitation of year or period; articles, interviews, essays, columns etc. about Turkish and Western Literature were analyzed, in addition to that, the place and role of the newspaper in the history of Turkish language and literature was tried to be set forth. In the first chapter of the thesis, which has two, theoretical issues were discussed, in the second chapter of it reviews about periods and personalities were dealt with.