Development of attitudes toward maternal gatekeeping scale and its associations with ambivalent sexism in Turkey
Türkiye'de anne bekçiliği tutumları ölçeğinin geliştirilmesi ve ölçeğin çelişik duygulu cinsiyetçilik ile ilişkisi
- Tez No: 736753
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAY SAKALLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Anne bekçiliği, Ebeveynlik, Kadınsılık, Erkeksilik, Çelişik Duygulu Cinsiyetçilik, Korumacı cinsiyetçilik, Düşmanca cinsiyetçilik, Maternal gatekeeping, Parenting, Femininity, Masculinity, Ambivalent sexism, Benevolent sexism, Hostile sexism
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Anne bekçiliği kadınların çocuk bakımında babaların katılımını engellediği veya sınırladığını literatürde tanımlayan yeni bir kavramdır. Bu alandaki güncel ölçüm araçları anne bekçiliğinin ortak bir işevuruk tanımına odaklanmamaktadır ve her iki ebeveynin sesine eşit şekilde yer vermedeki başarısızlıkları anne bekçiliği anlayışında tutarsızlıklara yol açmaktadır. Bu sebeple, bu tezin temel amacı hem annelerin hem de babaların anne bekçiliği bakış açısını kapsayan yeni bir ölçüm aracı geliştirmek ve test etmektir. İkinci amaç, ebeveynlerin anne bekçiliği tutumları ile düşmanca ve korumacı cinsiyetçilik arasında bir bağlantı olup olmadığını araştırmaktır. Tez kapsamında iki çalışma yapılmıştır: İlk çalışma, anne bekçiliği kavramının Türk popülasyonundaki sosyal temsilini belirlemiştir. 13 ebeveynin (10 kadın, 3 erkek) katıldığı görüşmelerin bulguları Türk örnekleminde anne bekçiliği kavramının net bir anlayışının olmadığını, ancak onlara bir tanım verilmesinin ardından katılımcıların yanıtlarının iki tema grubuna ayrıldığını ortaya koymuştur: babanın yetersizliği ve annenin üstünlüğü. Çalışma 2'ye 672 ebeveyn (514 kadın, 158 erkek) katılmıştır. Çalışma 1 ile tutarlı olarak analizler geçerli ve güvenilir (α = .91) iki faktörlü bir çözüm ortaya koymuştur: babanın yetersizliği (α = .88) ve annenin üstünlüğü (α = .87). Ayrıca, korumacı cinsiyetçilik Anne Bekçiliğine Yönelik Tutumlar Ölçeği alt boyutlarından hem babanın yetersizliğini hem de annenin üstünlüğünü anlamlı şekilde yordamıştır. İlaveten, düşmanca cinsiyetçilik annenin üstünlüğünü anlamlı şekilde yordamıştır. İki çalışmanın bulguları, alan yazına katkıları, kısıtlılıkları ve gelecek çalışmalara ilişkin önerileriyle tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Maternal gatekeeping is a recent notion in the literature in which women limit or inhibit fathers' involvement with their children. Current measures in this field do not focus on a single operational definition of maternal gatekeeping, and their failure to provide equal weight to both sides of a parent's voice leads to inconsistencies in maternal gatekeeping understanding. Therefore, the main aim of this dissertation is to develop and test a new measure that encompasses both fathers' and mothers' viewpoints on maternal gatekeeping. The second aim is to investigate whether there is a link between maternal gatekeeping attitudes and hostile/benevolent sexism among parents. Two studies were presented: Study 1 determined the social representation of the maternal gatekeeping notion in the Turkish population. Findings from interviews with 13 parents (10 females and 3 males) revealed that participants had no clear understanding of the concept of maternal gatekeeping, but after giving them a definition, their responses were categorized into two broad theme groups: father's inadequacy and mother's superiority. In Study 2, the sample comprised 672 parents (514 females and 158 males). Consistent with the Study 1, the analyses revealed a reliable (α = .91) and valid two-factor solution: father's inadequacy (α = .88), and mother's superiority (α = .87). In addition, benevolent sexism significantly predicted both fathers' inadequacy and mothers' superiority in the Attitudes toward Maternal Gatekeeping Scale. Additionally, hostile sexism predicted mothers' superiority. The findings of the two studies were discussed, as well as their contributions, limits, and future directions.