Tüketici davranışını belirleyen faktörlerden biri olarak okul öncesi (4-6 yaş grubu) çocuğun aile satın alma kararına etkisi (Akhisar uygulaması örneği)
The effect of preschool (4-6 age group) child on purchase decisions of a family as one of the factors determining consumer behaviour (Practice example of Akhisar)
- Tez No: 736781
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET ÖZTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Aile, Çocuk, Satın alma, Tüketici, Tüketim, Consumption, Consumer, Purchase, Family, Child
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Modern pazarlama anlayışı tüm faaliyetlerinin merkezine tüketiciyi koymuştur. Tüketicinin memnun edilmesi yolu ile uzun dönemde karlılık, günümüz modern pazarlama anlayışını benimsemiş işletmelerin amacıdır. İşletmeler istek ve ihtiyaçlarını tatmin edecekleri tüketicileri yakından tanıma gereksinimi duymaktadırlar. Aile toplumun en küçük karar birimidir. Günümüz de anne baba ve çocuklardan oluşan çekirdek aile yapısı yaygın olarak karşımıza çıkmakta ve bu aile içinde kararlar eşitlikçi bir yaklaşım ile alınmaktadır. Toplumun değişen sosyoekonomik yapısı, aile içindeki rollerin de değişmesine neden olmuştur. Yeni aile yapısı içinde, artık çocuklar da kararlarda söz hakkına sahip aile bireyleri durumundadırlar. Bu çalışma ile 4-6 yaş grubu çocukların ailelerin satın alma kararlarına etkileri farklı ürün grupları dikkate alınarak incelenmiştir. Ayrıca anne-babaların çocukları ile birlikte alışveriş deneyimleri ve çocukların tüketici olarak sosyalleşmesi konularında düşünceleri araştırılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; örneklem grubu içinde yer alan ailelerde anne ve babaların büyük çoğunluğunun 31-35 yaş aralığında ve üniversite mezunu oldukları, annelerin ev hanımı, memur ve öğretmen, babaların ise esnaf, işçi ve öğretmen oldukları görülmektedir. Örneklem büyük oranda orta gelirli, iki çocuklu, eşitlikçi ve çekirdek ailelerden oluşmaktadır. Çocuklar özellikle kendi kullanımlarında olan ürünler söz konusu olduğunda ailenin satın alma davranışı üzerinde anne babalarından daha etkilidirler. Çocukların satın alma davranışına etki eden faktörler; ihtiyaç, sosyal çevre, reklamlar, aile bireyleri, mağaza ve vitrinler, promosyonlar ve internettir. Araştırmada bu faktörlerin; ailenin tipi, annenin eğitimi ve mesleği, babanın eğitimi ve mesleği, ailenin toplam geliri, çocuk sayısı, çocuğun cinsiyeti, çocuğun marka farkındalığı, reklam mesajı farkındalığı, fiyat farkındalığı ve çocuğun bilinçli bir tüketici olması düşüncesi ile ilişkili olduğu görülmüştür. Ayrıca çocukların tüketici olarak davranışları ile annenin yaşı ve eğitimi, babanın yaşı ve eğitimi, ailenin aylık toplam geliri ve çocuk sayısı arasında ilişki tespit edilmiştir. Okul öncesi eğitim aşamasında bulunan 4-6 yaş grubu çocukların araştırma evreninin kısıtlılığı çerçevesinde ailenin satın alma ve tüketim kararlarında çeşitli düzeylerde etkili olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The modern marketing approach has based the consumers at the center of all its activities. Profitability in the long term through the satisfaction of the consumer is the aim of enterprises that have adopted the current modern marketing approach. Enterprises are in need to know the consumers closely to satisfy their requests and needs. The family is the smallest decision-making unit in society. Today, the nuclear family structure consisting of parents and children is common and decisions are taken with an egalitarian approach within these kinds of families. The changing socio-economic structure of society has also caused the roles in the family to change. Within the new family structure, children are now also family members with a say in the decisions. In this study, the effects of children aged 4-6 years on families' purchasing decisions were examined by observing different product groups. In addition, parents' thoughts on shopping experiences with their children and the socialization of children as consumers were investigated. According to the findings of this study, we observed that most of the parents in the sample group are between the ages of 31-35 and university graduates, also, the mothers are housewives, officials and teachers, and the fathers are tradesmen, workers and teachers. The sample group largely consists of middle-income, two children, egalitarian and nuclear families. Children are more effective in the purchasing behavior of the family than their parents, especially regarding products for their use. Factors affecting children's purchasing behavior are personal needs, social environment, advertisements, family members, stores, showcases, promotions and the internet. In the research, these factors were found to be related to the type of family, the education and profession of the mother and the father, the total income of the family, the number of children, the gender of the child, and the child's brand awareness, advertising message awareness, price awareness and the idea of the child being a conscious consumer. In addition, a relationship was found between the behavior of children as consumers, the mother and father's age and education, the family's monthly total income, and the number of children. As a result, the children in the 4-6 age group in the preschool education stage were effective at various levels in the purchasing and consumption decisions of the family within the framework of the limitation of the research population.