Yükselen ekonomilerde finansal sektörün yapısal analizi
Structural analysis of the financial sector in emerging economies
- Tez No: 736814
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK AKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Ekonomi, Sigortacılık, Banking, Economics, Insurance
- Anahtar Kelimeler: Yükselen Ekonomiler, Finans, Banka, Sigorta, Sermaye Piyasası, Emerging Economies, Finance, Bank, Insurance, Capital Markets
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bankacılık ve Sigortacılık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Yükselen ekonomiler, son yıllarda ekonomisinde hızlı bir büyümenin görüldüğü gelişmekte olan ülkelerden oluşmaktadır. Küreselleşmenin etkileriyle dışa açılan yükselen ekonomiler, pazar hacmi ve hammadde bolluğu ile gelişmiş ülkeleri kendine çekmiş ve dünya pazarında yerini almıştır. Yatırımcılar risklerini bölmek ve gelişmiş piyasalara oranla daha fazla kâr sağlayabilmek için yükselen ekonomi pazarlarına yönelmiştir. Oluşan bu yeni pazarlarda, daha fazla kâr sağlamak isteyen yatırımcıların, yatırım alışkanlıkları bu ülkelerin ekonomilerindeki dalgalanmalardan etkilenmektedir. Ayrıca bu ekonomiler fazla kırılgan bir yapıya sahip oldukları için yatırımcıların piyasadan ani çıkış ve girişlerine de aşırı duyarlıdır. Yükselen ekonomilerde oluşan dalgalanmalar, serbestleşme ile küresel bir etki yaratmaktadır. Bu çalışmanın amacı Morgan Stanley Capital International (MSCI)'ın yayınladığı Yükselen Piyasalar Endeksinde yer alan, yükselen ekonomiler arasından seçilmiş dört ülkenin (Brezilya, Çin, Hindistan, Rusya) ve Türkiye'nin (BRIC-T) 2007-2020 döneminde finansal sektörlerinin gelişimini analiz etmektir. Analiz yapılırken bankacılık sektörü göstergeleri, sigortacılık sektörü göstergeleri ve sermaye piyasası göstergeleri incelenmiştir. Bu amaç doğrultusunda çalışmanın birinci bölümünde, finansal sistem ve finansal piyasalar hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde, yükselen ekonomiler, yükselen ekonomilerin sınıflandırılması ve seçilmiş yükselen ekonomilerin temel özellikleri ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise seçilmiş yükselen ekonomilerin bankacılık, sigortacılık ve sermaye piyasası analizi yapılarak, finansal sektörün gelişimi yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Emerging economies consist of developing countries where rapid economic growth has been observed in recent years. Emerging economies that opened outwards with the effects of globalization attracted developed countries with their market volume and abundance of raw materials and took their place in the world market. Investors have turned to emerging economy markets in order to divide their risks and to generate more profits compared to developed markets. In these new markets, the investment habits of investors who want to make more profit are affected by the fluctuations in the economies of these countries. In addition, since these economies have a very fragile structure, they are also extremely sensitive to the sudden exit and entry of investors from the market. Fluctuations in emerging economies create a global impact with liberalization. The aim of this study is to develop the financial sectors of four countries (Brazil, China, India, Russia) and Turkey (BRIC-T) selected among emerging economies in the Emerging Markets Index published by Morgan Stanley Capital International (MSCI) in the 2007-2020 period is to analyze. While analyzing, banking sector indicators, insurance sector indicators and capital market indicators were examined. For this purpose, in the first part of the study, information is given about the financial system and financial markets. In the second part, emerging economies, classification of emerging economies and basic characteristics of selected emerging economies are discussed. In the third part, the development of the financial sector is interpreted by making banking, insurance and capital market analysis of selected emerging economies.