Yaşayan insan hazinesi Hamza Üstünkaya ve çini sanatına katkıları
Hamza Üstünkaya's living human treasure contributions to tile art
- Tez No: 737053
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DENİZ ÇELİKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: El Sanatları, Çini Sanatı, Kültürel Miras, Somut Olmayan Kültürel Miras, Hamza Üstünkaya, Handicrafts, Tile Art, Cultural Heritage, Intangible Cultural Heritage, Hamza Üstünkaya
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Somut Olmayan Kültürel Miras alanlarından biri olan el sanatları geleneğinin korunması ve yaşatılabilmesi için en önemli noktalardan biri miras niteliği taşıyan sanatın tespiti, bir diğeri ise o sanatı icra eden ustaları/sanatçıların tespitidir. Unesco miras niteliği taşıyan unsurları yeniden yaratan, yorumlayan ve aktaran bu kişileri“Yaşayan İnsan Hazineleri”olarak tanımlamaktadır. Bu tanıma göre Somut Olmayan Kültürel Miras unsuru kadar onu yaşatan icracıda önemlidir. Bu çalışmada 2020 yılında“Yaşayan İnsan Hazinesi”unvanını almış Kütahya çini ustası Hamza Üstünkaya'nın hayatı ve çalışmaları incelenmiştir. Bu bağlamda tez üç bölümden oluşmaktadır. Kavramsal temeller bölümünü içeren birinci bölümde; öncelikle Kültür, Kültürel Miras, Somut Olmayan Kültürel Miras kavramları açıklanarak, geçmişten bugüne Çini sanatının gelişimi hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde; Kütahya çini sanatı başlığı altında Osmanlı, Cumhuriyet ve günümüz üretim bilgileri verilerek, çini üretiminde kullanılan bezeme teknikleri örnekleri ile açıklanmaya çalışılmıştır. Tezin üçüncü bölümünde ise; Hamza Üstünkaya'nın yaşamı ve eserleri bezeme özellikleri incelenerek tanıtılmıştır. Çalışmanın bu bölümü Hamza Üstünkaya ile yapılan birebir görüşmeden elde edilen verilerden oluşmaktadır. Ek olarak bezeme unsurları ile tanıtılmaya çalışılan tüm çalışmalar sanatçının izni ile kendi atölyesinden çekilmiş ürünlerin görsellerinden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
One of the most important points for the preservation and survival of the tradition of handicrafts, which is one of the Intangible Cultural Heritage areas, is the determination of the art that has the quality of heritage, and the other is the determination of the masters/artists who perform that art. Unesco defines these people who recreate, interpret and transfer heritage elements as“Living Human Treasures”. According to this definition, the performer who keeps it alive is as important as the Intangible Cultural Heritage element.In this study, the life and works of Kütahya tile master Hamza Üstünkaya, who received the title of“Living Human Treasure”in 2020, were examined. In this context, the thesis consists of three parts. In the first section, which includes the conceptual foundations section; First of all, the concepts of Culture, Cultural Heritage, Intangible Cultural Heritage were explained, and information was given about the development of Tile art from past to present. In the second part; Under the title of Kütahya tile art, Ottoman, Republic and today's production information is given and decoration techniques used in tile production are tried to be explained with examples. In the third part of the thesis; The life and works of Hamza Üstünkaya were introduced by examining their decorative features. This part of the study consists of data obtained from one-on-one interviews with Hamza Üstünkaya. In addition, all the works that are tried to be introduced with the decoration elements consist of the images of the products taken from the artist's own workshop with the permission of the artist.