Popüler romanların din, mutluluk ve anlam arayışı bağlamında incelenmesi: Stefan Zweig örneği
An examination of popular novels in the context of religion, happiness and searching for meaning: The example of Stefan Zweig
- Tez No: 737113
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA DERVİŞ DERELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Felsefe, Sosyoloji, Western Linguistics and Literature, Philosophy, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Stefan Zweig, Popüler Roman, Din, Mutluluk, Anlam Arayışı, Stefan Zweig, Popular Novel, Religion, Happiness, Search for Meaning
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Popüler romanlar, insanlığın tarihsel birikimini ve deneyimini yansıttığı kadar geleceğine de ışık tutmakta ve bu özelliğinden dolayı dünyanın hemen her tarafındaki insanları cezbetmektedir. Modern zamanlarda bireysel ve toplumsal yaşam pratiklerini önemli ölçüde yönlendiren popüler kültüre eklemlenen popüler romanlarda, yazarlar kimi zaman roman kahramanlarının yaşadıkları varoluşsal bir sancı kimi zaman da modernliğin eleştirisi veya açmazları bağlamında din, mutluluk ve anlam arayışı temalarını konu edinmektedirler. Romanlarıyla ülkemizde fazlaca rağbet gören isimlerden olan Stefan Zweig da bahsi geçen temalara eserlerinde doğrudan veya dolayı olarak değinmektedir. Din, mutluluk ve anlam arayışının Stefan Zweig'ın eserlerinde sosyolojik bağlamda nasıl ele alındığını soruşturan bu çalışmada nitel araştırma tekniklerinden doküman incelemesi ve tematik analiz kullanılmıştır. Zweig'ın Türkçeye çevrilen eserlerinin tamamını kapsamına dâhil eden bu çalışma, Zweig romanlarını din sosyolojisi perspektifinden ele alarak literatüre katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Küresel çapta popülerlik elde eden romanlar özelinde yapılan din sosyolojisi araştırmalarının fazla olmaması ve yine bu alan çerçevesinde Zweig'a doğrudan odaklanan bir çalışmanın bulunmaması, bu çalışmanın temel motivasyonunu oluşturmuştur. Sonuç olarak ise Zweig'ın, romanlarında sıklıkla konu edindiği modern insanın açmazlarına yönelik tahlillerde bulunduğu ve din, mutluluk ve anlam arayışı temalarıyla irtibatlı bakış açısının kendi hayat hikâyesiyle de paralel biçimde değişimler geçirdiği fikrine ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Popular books shed light on the future while also reflecting humanity's historical accumulation and experience, and as a result, they attract readers from practically every country on earth. In popular novels that have been incorporated into popular culture, which significantly directs individual and social life practices in modern times, writers sometimes deal with the existential pain experienced by the novel's heroes, and other times with the themes of religion, happiness, and the search for meaning in the context of criticism or modernity's dilemmas. Stefan Zweig, one of the most popular novelists in our country, also makes direct or indirect references to the aforementioned issues in his works. Document analysis, one of the qualitative research methods, is utilized in this article to study how the search for religion, happiness, and meaning is handled in the sociological setting of Stefan Zweig's works. This research, which covers all of Zweig's works translated into Turkish, seeks to contribute to the literature by looking at Zweig's novels through the lens of sociology of religion. The fundamental inspiration for this study is a lack of research on sociology of religion relevant to novels that have achieved global popularity, as well as a study focusing specifically on Zweig within the framework of this discipline. As a result, it has been argued that Zweig analyses modern man's challenges, which he constantly discusses in his books, and that his perspective on the issues of religion, happiness, and the search for meaning has changed in tandem with his own life story.