Sağlık kurumlarında kurumsal imajın hasta memnuniyetine etkisi üzerine bir araştırma
A research on the effect of corporate image on patient satisfaction in health institutions
- Tez No: 737117
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYDAN KAYSERİLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Hizmetleri, İmaj, Kurumsal İmaj, Memnuniyet, Hasta Memnuniyeti
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Toros Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Türkiye'de sağlık kurumlarının sayısı her geçen gün artmaktadır. Bu nedenle piyasada yoğun bir rekabet mevcuttur. Kurumlar arası rekabetin temel amacı kuruma daha fazla hasta çekmek, hastaların memnun kalmasını sağlamak ve gerektiğinde hastanın aynı hastaneyi tekrar tercih etmesini sağlamaktır. Piyasada sürdürülebilirliklerini sağlamak için kurumların önemli hedefleri arasında hasta memnuniyetine ve olumlu bir kurum imajı oluşturmaya özen göstermelidirler. Bu araştırmada Mersin ilinde bulunan özel bir hastanede kurum imajının hasta memnuniyetine etkisinin belirlenmesi ve sosyo-demografik faktörlerin nasıl farklılaştığının ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Bu araştırma, hasta memnuniyeti açısından hangi hasta memnuniyeti boyutlarının öne çıktığını ve kurumsal imajın hastalar tarafından nasıl algılandığını ortaya koymuştur. Sonuç olarak hastaların almış oldukları sağlık hizmetinden memnun oldukları, bu memnuniyet algısında“güven”unsurunun önemli bir yer tuttuğu, hastaların gözünde olumlu bir kurum imajının olduğu söylenebilir. Hasta memnuniyeti ile kurum imajı arasında anlamlı bir ilişki vardır.
Özet (Çeviri)
The number of health institutions is increasing every day in Turkey. Therefore, there is an intense competition in the market. The main goal of the competition between institutions is to attract more patients to the institution, to ensure that the patients are satisfied and to ensure that the patient prefers the same hospital again ifneeded. Inordertoensuretheirsustainability in the market, theinstitutions; Among their important goals, they should pay attention to patient satisfaction and creating a positive corporate image. In this research it wasaimed to determine the effect of corporate image on patient satisfaction in a private hospital setting based in Mersin Province and findout the how socio demographic factors were differed. This research showed that which patient satisfaction dimensions standout and how the corporate image was perceive damong the patients with respect to patient satisfaction. . As a result, it can be said that the patients are satisfied with the health service they have received, that the element of“trust”has an important place in this satisfaction perception, that there is a positive institution image in the eyes of the patients and that there is a meaning ful relationship between patient satisfaction and corporate image. KeyWords:Health Services, Image, Institutional Image, Satisfaction, PatientSatisfaction