Kamu işyerlerinde asıl işveren alt işveren ilişkisi ve uygulama sorunları
Relations between primary employers and subcontracting employers in public workplaces and problems of practice
- Tez No: 737151
- Danışmanlar: PROF. DR. TALAT CANBOLAT, PROF. DR. İBRAHİM SUBAŞI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Law, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Asıl işveren Alt İşveren İlişkisi, Geçersizlik Halleri, Kamu İşyerleri, 696 sayılı KHK ile Geçiş Hükümleri, Uygulama Sorunları, Relatıons Between Prımary Employers And Subcontractıng Employers, Cases of Invalidity, Public Workplaces, Transition Provisions by Decree Law No. 696, Problems Of Practıce
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 378
Özet
Ekonomi ve teknoloji alanındaki gelişmeler çalışma yaşamında alt işverenlik ilişkisi gibi üçlü iş ilişkilerini ortaya çıkarmıştır. İşverenlerin lehine olan alt işverenlik uygulaması, iş ve işgücüne yönelik maliyetleri azaltma, kanunundan kaynaklanan yükümlülüklerden kaçınma ve işçilerin işyerindeki sendikal faaliyetlerine önemli derece engel olma aracı olarak kullanılmıştır. Ülkemizde zayıf konumdaki alt işveren işçilerinin haklarını korumak için alt işverenlik ilişkisinin kurulmasına yönelik katı mevzuat hükümleri getirilmiş, bu husus geçersiz alt işverenlik uygulamalarını arttırmıştır. 6552 sayılı Kanunla özellikle kamu işyerlerinde alt işveren işçilerinin karşılaştığı uygulama sorunlarını çözmek amacıyla iş hukuku mevzuatı ile kamu ihale mevzuatı arasındaki uyumsuzluğun neden olduğu uygulama sorunları çözülmeye çalışılmıştır. 696 sayılı KHK ile getirilen düzenleme ile kamu işyerlerinde personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı yoluyla kurulan alt işverenlik ilişkisine istinaden çalışan işçiler daimi işçi statüsünde ya da kamu işverenince kurulan şirketin işçisi olarak kamuda istihdam edilmiş; ancak Anayasal haklar ile iş hukuku mevzuatına aykırı hükümlerin yer aldığı geçiş hükümleri, yargıya taşınan birçok uygulama sorununu ortaya çıkarmıştır. Çalışmamızın amacı inceleme neticesinde kamu işyerlerinde alt işverenlik ilişkisi ile somut uygulamaların ortaya çıkardığı sorunlara çözüm önerileri getirmektir.
Özet (Çeviri)
Developments in the fields of economy and technology have created tripartite business relations such as subcontracting relations in working life. Subcontracting, which is for the advantage of the employers, is used as a means to reduce the cost of the work and workforce, to abstain from the responsibilities by the law, and to significantly block the union activities of the employees at workplaces. In Turkey, there are strict legal provisions in order to protect the rights of subcontracting employees who have disadvantages compared to permanent employees. With the law no. 6552, in order to solve the problems that subcontracting employees experience in public workplaces, problems of practice that are caused by the unconformity between business law legislation and public procurement legislation is aimed to be settled. With the revision enabled by Decree Law No. 696, employees working in public workplaces in subcontracting relations that is enabled through service procurement are assigned as permanent employees or the employee of the company of the public employer. However, transitional provisions, which include provisions contrary to constitutional rights and labor law legislation, have generated many problems of practice that are resorted to the judiciary. With the legal regulations regarding the subcontracting relationship, the rights of subcontracting employees working in public and private sector workplaces are aimed to be protected. The aim of the study is to suggest solutions for the problems caused by the subcontracting relationship and concrete practices in public workplaces.