Kişisel verilerin korunması kapsamında hasta ve hasta yakınlarına gerçeğin söylenmesi
Within the scope of protection of personal data, telling the truth to the patient and patient relatives
- Tez No: 737192
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEBNEM AKİPEK ÖCAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Sağlık Kurumları Yönetimi, Law, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Kişisel Verilerin Korunması, Kişisel Sağlık Verileri, Mahremiyet Hakkı, Sır Saklama Yükümlülüğü, Aydınlatılmış Onam, Özerklik Hakkı, Protection of Personal Data, Personal Health Data, Right to Privacy, Duty of Confidentiality, Informed Consent, Right to Autonomy
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Günümüzdeki teknolojik gelişmelerle birlikte veri, en değerli metalardan biri haline gelmiştir. Bu gelişmelerle birlikte kişisel verilerin de önemi ortaya çıkmış, kişilik haklarının korunması kapsamında kişisel verilerin de korunması gerekliliği anlaşılmıştır. Hekimlik gibi meslek kollarında ise bireylere ait mahrem bilgilere ulaşılması çok daha kolaydır. Bununla birlikte hastaya ait verilerin korunması ve bu verilerin hasta ya da hasta yakınları ile paylaşılırken dahi birtakım kurallara riayet edilmesi gereklidir. Aksi takdirde kişilerin en temel haklarından olan kişisel verilerin korunması hakkı, özel hayatın gizliliği hakkı ve özerklik hakkı ihlal edilmiş olacaktır. Bu nedenlerle kişisel verilerin korunması bağlamında tıp alanında hekimin sır saklama yükümlülüğü, mahremiyet hakkı gibi kavramlar önem kazanmaktadır. Hekimin hastayı aydınlatma yükümlülüğü ile sır saklama yükümlülüğü ince çizgilerle birbirinden ayrılmıştır. Söz konusu sınırların tespiti ise oldukça zordur. Belirttiğimiz husus nedeniyle çalışmamızda, kişisel verilerin korunması kapsamında hasta ve hasta yakınlarına gerçeğin söylenmesi konusu ele alınmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde kişisel veri kavramına dair genel açıklamalarda bulunulmuştur. İkinci bölümde, hastanın mahremiyet hakkı, hekimin sır saklama yükümlülüğü, hassas kişisel veri türlerinden sağlık verisi kavramı, elde edilmesi ve korunması gibi hususlar üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde ise önceki bölümlerde açıklanan hususlar da göz önüne alınarak tıp alanında hekimin ve diğer sağlık çalışanlarının tıbbi müdahalede bulunurken hasta ve hasta yakınlarına hangi ölçüde bilgi verebileceği, aydınlatılmış onam ve özerklik hakkı konusunda açıklamalar getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
With today's technological developments, data has become one of the most valuable commodities. With these developments, the importance of personal data has emerged, and the necessity of protecting personal data within the scope of protection of personal rights has been emphasized by various segments of society. In some professions, it has become easier to access personal information about individuals, and medicine is at the forefront of these professions. From this point of view, it is vital to protect the patient's data and to comply with certain rules even when sharing these data with the patient or patient relatives. Notwithstanding, the most fundamental rights of individuals, the right to protection of personal data, the right to privacy and the right to autonomy will be violated. For these reasons, in the context of protection of personal data, concepts such as the physician's obligation to keep confidentiality and the right to privacy gain importance in the field of medicine. The physician's obligation to inform the patient and the obligation of secrecy are distinguished from each other by some important factors and minor details. It is extremely difficult to determine the boundaries in question. Considering the above-mentioned issues, the subject of revealing the truth to patients and their relatives within the scope of protection of personal data was discussed in the relevant research. General explanations about the concept of personal data are the subjects of the first part of the study. Issues such as the patient's right to privacy, the physician's duty to keep confidentiality, the concept of sensitive personal data, the concept of health data, its acquisition and protection are included in the second part of the study. In the third chapter, by referring to the previous chapters, various explanations were tried to be provided about the extent to which the physician and other health professionals can provide information to the patient and their relatives while performing medical intervention, informed consent and the right to autonomy.