İlkokul 4. sınıf öğrencilerinin trafik güvenliği becerilerinin geliştirilmesine yönelik bir eylem araştırması: İzmir ili örneği
An action research on improving traffic safety skills of primary school 4th grade students: The case of İzmir province
  1. Tez No: 737221
  2. Yazar: CEREN ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNCAY CANBULAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Trafik, Education and Training, Traffic
  6. Anahtar Kelimeler: Trafik, trafik güvenliği eğitimi, eylem araştırması, ilkokul, Traffic, road safety training, action search, primary school
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Her geçen gün küreselleşen dünyada gelişen ulaşım ve iletişim teknolojileri, 21. yüzyılın insanlarının bir taraftan yaşantısını kolaylaştırırken diğer yandan da birtakım sorunlara sebep olmaktadır. Karşılaşılan bu sorunlardan bir tanesi de özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki kontrol altına alınamayan trafik güvenliği sorununu oluşturmaktadır. Bu çalışmada; Türkiye'de ilkokullarda trafik güvenliği dersi ile verilen eğitimin genel bir değerlendirmesini yaparak temel sorun ve eksikliklere değinmek, bu eksiklikleri en aza indirmek için hazırlanan eylem planının uygulanması ile öğrencilerin trafik güvenliği becerilerinin arttırılması amaçlanmıştır. Bu araştırma, nitel araştırma yöntem çeşitlerinden biri olan eylem araştırması modelinde tasarlanmış olup katılımcılar, İzmir ili Buca ilçesinde bulunan Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı özel bir ilkokulda öğrenim gören 16 (11 erkek ve 5 kız), 4.sınıf öğrencisi olarak belirlenmiştir. Veriler, öğrencilerin trafik güvenliği becerilerini ölçmek için, araştırmacı tarafından hazırlanan açık uçlu sorulardan oluşan yazılı yoklama testi, öğrenci görüşme formu ve araştırmacı gözlem formuyla elde edilmiştir. Araştırmada verilerin analizi nicel ve nitel veri analiz yöntemleri kullanılarak incelenmiştir. Nicel verilerin analizi SPSS 25 programı ile gerçekleştirilmiş olup frekans, yüzde, Shapiro Wilk Testi ve bağımlı gruplar t testi teknikleri ile analiz edilmiştir. Nitel verilerin analizinde ise betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Yedi hafta süren eylem planının uygulanması sonucunda öğrencilerden elde edilen bulgular ışığında, öğrencilerin trafik güvenliği bilgi ve becerilerinde anlamlı düzeyde artış gerçekleşmiştir. Ayrıca öğrencilerle yapılan görüşme ve araştırmacı gözlemi sonuçlarına göre de yapılan eylemlerin onların trafik güvenliği becerilerine olumlu katkı sağladığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Developing transportation and communication technologies in the globalizing world day by day, while facilitating the lives of the people of the 21st century, on the other hand, they cause some problems. One of the problems encountered is a traffic security problem that cannot controlled, occurring mostly in developing countries. In this study; It is aimed to increase the traffic safety competencies of the students with the implementation of the action plan prepared to address the main problems and deficiencies and to minimize these deficiencies by making a general evaluation of the education given with the traffic safety course in primary schools in Turkey. This research was designed in the action research model, which is one of the qualitative research methods, and the participants were identified as 16 (11 boys and 5 girls) 4th grade students studying in a private primary school subject to the Directorate of National Education in Buca district of İzmir province. The data was acquired through a written attendance test, a student interview form, and a researcher observation form of open-ended questions prepared by the researcher to measure students' traffic safety competencies. The analysis of the data in the research was analyzed using quantitative and qualitative data analysis methods. While, The analysis of Quantitative data was conducted using the SPSS 25 program and analyzed on the basis of frequency, percentage, Shapiro Wilk test and paired group T-test techniques. For the analysis of qualitative data, the descriptive analysis methodology was used. In view of the results obtained with students following the implementation of the 7-week action plan, there has been a significant increase in the traffic safety skills of students. In addition, according to the results of the student interview and the research findings concluded that the actions made a positive contribution to their road safety competencies.