Postyapısalcı kuramlar bağlamında postmodern ve güncel sanat eserlerinin malzeme, teknik ve düşünsel açıdan çözümlenmesi
Analysis of postmodern and contemporary art works in terms of material, technique and intellectual in the context of poststructuralist theories
  1. Tez No: 737232
  2. Yazar: KIYMET DİRİCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUBA GÜLTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Education and Training, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Poststructuralist, Theories, Intellectual Aspects
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu araştırmada, Postmodern yaklaşımda, Michel Foucault, Jacques Derrida, Thomas Kuhn, Fredrıc Jameson, Ronald Barthes ve W.J.T. Michell'in Postmodern sorgulamalarının 'Eleştiriel Tashihler' başlığında sanat eserlerinin malzeme, teknik ve düşünce yaklaşımı açısından çözümlenmesi amaçlanmaktadır. Çalışmanın temel çıkış noktası, Michel Foucault'un Kimlik, Doğa, Yaşam üç biyopolitika yapıbozumu yaklaşımının Nick Hirst, Peter Halley, Tania Kovats'ın eserleri üzerinden incelenmesi, Jacques Derrida'nın Yapısöküm ve Gramatoloji yaklaşımının, Monica Bonvicini eserleri üzerinden incelenmesi, Thomas Kuhn Bilimsel Devrimlerin Yapısı ve Paradigmatik sanat kuramı, Josh Kline, Lynn Hershman, Conrad Shawcross'un eserleriyle incelemesi, Fredric Jameson'in postmodernizmin bu dünyaya uygun yeni bir 'gerçekçilik' icat etmenin gerekli olduğunu savunduğu ve İfadenin Yapısökümü, Larry Bell'in eserleriyleincelenmesi, Roland Barthes'in Göstergebilim ve Anlamlandırma kuramının, Barbara Kruger'in eserleriyle çözümlenmesi ve W.J.T. Michell'in İmge ve Göz yaklaşımlarıyla Daniela Schönbahler'in eserleriyleilişkilendirilmeleri çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Postmodernizmin çağımız sanatına etkilerini incelenmesi bakımından literetürde benzer çözümlemeye rastlanılmaması alana yapacağı katkı nedeniyle araştırma alanı olarak araştırmanın ikinci önemini oluşturmaktadır. Bu araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden betimsel tarama modeli kullanılacaktır.
Özet (Çeviri)
The main starting point of the study is the examination of Michel Foucault's three biopolitical deconstruction approach to Identity, Nature, Life through the painters working on Peter Halley, Nick Hirst, Tania Kovart, the analysis of Jacques Derrida's Deconstruction and textual approach through the works of Monica Bonvicini. Thomas Kuhn Scientific The Structure of Revolutions and Paradigmatic art theory, the study of Josh Kline, Lynn Hershman, Conrad Shawcross. Fredric Jameson arguing that postmodernism is necessary to invent a new 'realism' suitable for this world, and the Deconstruction of the Statement, with the works of Larry Bell. The main purpose of the study is to analyze, Roland Barthes's Semiotics and Signification, with Barbara Kruger's works, and associate WJT Michell's Image and Word approaches with Daniela Schönbahler's works. How is the analysis of Postmodern and Contemporary art works in terms of material, technique and intellectual in the context of poststructuralist approach and theories? In this research, in order to reach the analyzes of these approaches and theories. The research was conducted using the qualitative research method with the approaches of postmodern critical theorists.