Türkiye'de lojistik köyler ve lojistik köylerin Türkiye ekonomisi üzerine etkisi
Logistics villages in Turkey and the impact of logistics villages on the Turkish economy
- Tez No: 737312
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇAĞATAY KARAKÖY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Ulaşım, İşletme, Economics, Transportation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lojistik, Lojistikte Dış Kaynak Kullanımı, Lojistik Köyler, Lojistik Köylerin Ekonomik Etkileri, Logistics, Outsourcing in Logistics, Logistic Villages, Economic Effects of Logistic Villages
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Küreselleşmenin etkisi ile rekabet ortamının uluslararası alanlara yayılması dünya ticaret hacminin de her geçen gün artmasına neden olmuştur. Şirketler kendi ekonomilerini, devletler ise ülke ekonomilerini kalkındırmak amacıyla ticareti arttırmaya yönelik çeşitli anlaşmalar ve yatırımlara imza atmışlardır. Bu gelişmeler lojistik faaliyetlere olan önemi arttırmış ve sonucunda lojistik köyler sık sık gündeme gelmeye başlamıştır. Bir lojistik kümelenme örneği olan lojistik köyler birden çok taşıma modu ile bağlantı sağlayabilecek yerlere ve üretim tesislerine yakın yerlere konumlandırılırlar. Bu sayede hızlı, güvenli ve düşük maliyetli aktarma sistemlerine sahip olan lojistik köyler operasyonel etkinliğin ve verimliliğin arttırılmasına katkı sunarlar. Lojistik köyler ülkelerin gelişmişlik düzeyine göre farklı işlevler üstlenirler. Gelişmekte olan ülkelerde, ülke ekonomisinin kalkınmasına etki ederken, gelişmiş ülkelerde ise ülke ekonomisinin sürdürülebilirliği ve rekabet gücüne etki eder. Yapılan bu çalışmada Türkiye'deki lojistik köyler incelenmiş olup lojistik köylerin ihracat yapan işletmelere, bulundukları bölgeye ve ülkemize sağlayacağı yararlar hakkında bilgi verilmiştir. Çalışma büyük meblağlar ile ülkenin çeşitli yerlerinde yapılan bu yatırımların bugün ve gelecekte Türkiye ekonomisinde ne kadar etkin bir rol üstleneceğini göstermek adına önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Globalization has spread the competitive environment to international fields causing the world trade volume to increase day by day. Companies, in order to develop their economies and countries in order to develop state economies, have signed various agreements and investments. These developments have increased the importance of logistics activities and as a result, logistics villages have started to come to the fore frequently. Logistic villages, which are an example of a logistics cluster, are located close to production facilities and places that can connect with more than one transport mode. In this way, logistics villages, which have fast, safe and low-cost transfer systems, contribute to increasing operational efficiency and productivity. Logistic villages undertake different functions according to the development level of the countries. While in developing countries it affects the development of the economy, in developed countries it affects the sustainability and competitiveness of the country's economy. In this study, logistics villages in Turkey have been examined and information has been given about the benefits that logistics villages will provide to exporting enterprises, their region and our country. The study is important in order to show how these investments made in various parts of the country with large sums will play an active role in the Turkish economy today and in the future.