Jüvenil idyopatik artrit'te alt grupların dağılımı ve klinik gidişin değerlendirilmesi
Evaluation of subtype distribution and clinical characteristics in children with juvenile idiopathic arthritis
  1. Tez No: 737313
  2. Yazar: ÇAĞLA SEVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR KASAPÇOPUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: jüvenil idyopatik artrit, çocukluk çağında kronik artrit, ANA, üveit, juvenile idiopathic arthritis, childhood chronic arthritis, ANA, uveitis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Jüvenil idyopatik artrit (JİA) çocukluk çağında sık görülen, süreğen artritle seyreden yedi heterojen gruptan oluşan romatizmal hastalıklar grubu olup toplumdaki sıklığı, cinsiyet ve alttip dağılımı, otoantikor verileri açısından bölgeler ve etnisiteler arasında farklılıklar olduğu bilinmektedir. Çalışmamızda Türkiye'nin farklı bölgelerinden hastaların başvurduğu üçüncü basamak merkez olan klinimiğizdeki jüvenil idyopatik artrit tanılı hastaların demografik, klinik ve laboratuar ve üveit sıklığı verilerini; dünyadaki ve ülkemizdeki çalışmalarla kıyaslayarak benzerlik ve farklılıkları ortaya koymayı amaçladık. Gereç ve yöntem: Bu çalışma, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Romatoloji Bilim Dalı polikliniğinde izlenmekte olan yaşları 7 ay ile 21 yaş arasında değişen, ILAR kriterlerine göre jüvenil idyopatik artrit tanısı almış olan 1150 hasta ile gerçekleştirildi. Hasta verileri elektronik ortam ve hasta dosyalarından tıbbi araştırma etik kurallarına uygun olarak toplandı. Bulgular: Çalışmaya katılan hastaların 667(%58)'si kız ve 483(%42)'ü erkek idi. Kız / erkek oranı 1,39/1 olarak saptandı. Hastaların medyan yaşı 12,2, başlangıç yaşı ortalaması 60 ay, ortalama tanı yaşı 72 ay idi. Alttip dağılımına bakıldığında en fazla olgunun olduğu grup 516 (%44) hasta ile oligoartiküler JİA grubu iken ikinci sırada 244 (%21) hastayla sistemik başlangıçlı JİA yer almakta idi. Entezit ilişkili artrit grubu 211 hastayla tüm hastaların %18, poliartiküler JİA 146 hastayla %13 (%11 RF negatif, %2 RF pozitif), jüvenil psöriatik artrit 33 hastayla %3'ünü oluşturmaktaydı. En sık tutulan eklem %65 oranla diz eklemi olurken bunu %53 ile ikinci sıklıkta ayak bileği tutulumu izlemekteydi. Hastaların %42'sinde ANA, %11'inde HLA B-27, %6'sında RF pozitifliği saptandı. Hastalardaki üveit sıklığı %7,6 olup oligoartiküler JİA alttipi %13(67) oranı ile en fazla üveit saptanan grubu oluşturmaktaydı. Sonuç: Türkiye'den benzer çalışmalarla ortaya konan bilgilere paralel şekilde çalışmamızda Türkiye'deki JİA tanılı hastalarda en sık alttipin oligoartiküler JİA olmasının yanında batı toplumlarına oranla entezit ilişkili artrit oranının yüksek olduğu, üveit ve ANA sıklığının batı popülasyonuna oranla düşük olduğu, ANA sıklığının zaman içinde artmakta olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: Juvenile idiopathic arthritis (JIA) is a pediatric rheumatic disease consisting of seven heterogeneous groups and presenting with chronic arthritis that lasts for at least 6 weeks with onset before the age of 16. Its prevalence, distribution by gender and subgroup, and autoantibody data varies across regions and ethnic groups. In this study, we aim to compare the demographic, clinical, laboratory, and uveitis prevalence data of juvenile idiopathic arthritis patients at our tertiary clinic that treats patients from all over Turkey with data from other international and Turkish studies in order to illustrate the similarities and differences between them. Methods: The study population consists of 1150 patients between the ages of 7 months and 21 years who were diagnosed with juvenile idiopathic arthritis in accordance with ILAR criteria and who were followed at the Cerrahpasa Medical School Department of Pediatric Rheumatology. The patient data was collected from patient files and the hospital's electronic database in compliance with medical research ethics. Results: 667 (58%) of the study participants were female and 483 (42%) were male. The ratio of females to males was 1,39/1. The median age of the patients was 12,2 years; the average age of onset was 60 months, and average age of diagnosis was 72 months. The subgroup with the most cases was the oligoarticular JIA group with 516 patients (44%) and the second largest group was systemic-onset JIA with 244 patients (21%). The enthesitis-related arthritis group comprised 18% (211) of the patients, polyarticular JIA comprised 13% (146) of the patients (11% RF negative, 2% RF positive), and juvenile psoriatic arthritis comprised 3% (33) of the patients. Knee-joint involvement was the most common presentation with 65% of the patients and it was followed by ankle involvement with 53%. 42% of the patients tested positive for ANA, 11% for HLA B-27, and 6% for RF. The prevalence of uveitis in patients was 7,6%, and the oligoarticular JIA subgroup had the highest rate of uveitis with 13% (67). Conclusion: In line with the findings of similar studies conducted in Turkey, we have found that the most common subgroup in patients was oligoarticular JIA. The prevalence of enthesitis-related arthritis was higher than in western populations, but the rate of uveitis and ANA was lower. Moreover, the prevalence of ANA in Turkey has increased over time.