Total abdominal histerektomi geçiren kadınlarda ağrı ve anksiyetenin giderilmesinde müziğin etkisi
The effect of music on reducing pain and anxiety after total abdominal hysterectomy
  1. Tez No: 737374
  2. Yazar: TUĞBA ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAKBULE BATMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Histerektomi, ağrı, anksiyete, müzik dinleme
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Histerektomi ameliyatı sonrasında hastalarda ağrı şikayetinin yanında anksiyete ve depresyonun da sık yaşandığı bildirilmiştir. Ağrının fizyopatolojisi hakkındaki bilginin artması, yeni ilaçların üretilmesi ve ilaç uygulama yöntemlerindeki gelişmelere karşın, farmakolojik girişimlerin tek başına ağrının affektif ve duyusal boyutunu etkin olarak ortadan kaldırmadığı ve analjezik ilaçların bazı istenmeyen yan etkileri olduğu bildirilmektedir. Bu nedenle farmakolojik yöntemlere ek olarak, nonfarmakolojik yöntemlere gereksinim duyulmaktadır. Bu yöntemler arasında yer alan müzikle tedavi, bireylerin fiziksel, psikolojik, sosyal ve zihinsel ihtiyaçlarını karşılamada müziği ve müzik aktivitelerini kullanan uzmanlık dalıdır. Müzik, hastanın sinir ve endokrin sistemi üzerinde olumlu etkiler oluşturarak, duygu ve düşüncelerde anlamlı tepkilerin ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Araştırma, total abdominal histerektomi ameliyatı olan hastaların ameliyat sonrası ağrı ve anksiyetesinin azaltılmasında müzik dinlemenin etkisini belirlemek amacıyla randomize kontrollü deneysel bir çalışma olarak yapıldı. Araştırmanın örneklemini; İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD'nda, Temmuz 2021-Aralık 2021 tarihleri arasında, total abdominal histerektomi ameliyatı olmuş olan power analiz sonrası (min.:96) araştırmaya katılmayı kabul eden 104 kadın (deney:52, kontrol:52) oluşturdu. Verilerin toplanmasında; hasta bilgi formu, STAİ-I, STAİ-II sayısal ağrı değerlendirme skalası (SDS), VAS anksiyete skalası, BRİEF ağrı envanteri ve hastanın vital bulgularının kayıt edildiği hasta izlem çizelgesi kullanıldı. Deney ve kontrol grubundaki kadınların sosyodemografik ve obstetrik özelliklerinin, geçmiş hastalık ve ağrı deneyimleri ile histerektomi ameliyatına ilişkin özeliklerinin benzer olduğu belirlendi. Deney grubunda yer alan olguların tamamının (n=52) dinletilen müziğin kendilerini rahatlattığını ifade ettiği bulundu. Müzik dinletisi yapılan grupta kontrol grubuna kıyasla VAS ağrı ile VAS anksiyete ortalamasının tüm ölçüm saatlerinde daha düşük olduğu saptandı. Müzik dinlemenin ağrıyı ve anksiyeteyi azaltmada etkili olduğu sonucu varıldı.
Özet (Çeviri)
It has been reported that patients who undergo hysterectomy complain of pain and commonly experience anxiety and depression. Despite the increase in the information about the pathophysiology of pain, the production of new drugs and the developments in drug administration methods, it has been reported that pharmacological interventions alone do not effectively eliminate the affective and sensory dimensions of pain and analgesic drugs have some undesirable side effects. Therefore, non-pharmacological methods are needed in addition to pharmacological ones. Being one of these methods, music therapy is the specialty using music and musical activities to meet individuals' physical, psychological, social, and mental needs. Music creates positive effects on the patient's nervous and endocrine system, resulting in meaningful reactions in emotions and thoughts. The study was conducted as randomized experimental design in order to determine the effect of listening to music on reducing postoperative pain and anxiety among patients undergoing total abdominal hysterectomy in terms of reducing pain and anxiety. The sample of the study consisted of 104 women (experimental: 52, control: 52) who underwent total abdominal hysterectomy between July and December 2021, at the Istanbul Bağcılar Training & Research Hospital's Department of Obstetrics & Gynecology and agreed to participate in the study (post power analysis, min: 96). The data were collected using a patient information form, the STAI-I/STAI-II numerical pain rating scale (PRS), the VAS anxiety scale, the BRIEF pain inventory, and patient follow-up charts (listing records of each patient's vital signs). The socio-demographic and obstetric characteristics of the women in experimental and control groups as well as their illness and pain experiences and hysterectomy-related characteristics were similar to one another. Furthermore, all of the subjects in the experimental group (n=52) stated that music relaxed them when played to them. It was found that the mean scores of VAS pain and VAS anxiety were lower in the music group compared to the control group at all measurement times. It was concluded that listening to music was effective in reducing pain and anxiety. Keywords : Hysterectomy, pain, anxiety, listening to music.