Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi göz hastalıkları polikliniğinde takipli medikal tedavi alan glokom tanılı hastalarda COVİD--19 salgınının etkileri
The effects of the COVİD-19 epidemic on patients with glacoma requesting follow-UP medical treatment in Gaziantep University Medical Faculty Hospital eye diseases clinic
  1. Tez No: 737415
  2. Yazar: ŞEYMA ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KIVANÇ GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, Glokom, Göz Muayenesi, Pandemi, COVID-19, Glaucoma, Eye Examination, Pandemic
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmanın amacı, göz hastalıkları polikliniğinde takipli medikal tedavi alan glokom tanılı hastalarda COVID-19 salgınının etkilerinin değerlendirilmesidir. Araştırmaya 01.04.2020-01.10.2020 tarihleri arasında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Polikliniğine başvuran geçmişte düzenli takipleri ve poliklinik kayıtları bulunan 100 hasta dahil edilmiştir. Çalışmada sosyodemografik bilgiler yanında tedavi süreçleri ve COVID-19 pandemi süreci deneyimleri ile ilgili soruları içeren bilgi formu kullanılmıştır. Katılımcıların %17'si evde kalmaya uyum gösterememiştir. Kadınlar anlamlı farkla evde kalmaya daha fazla uyum göstermiştir. Çalışmayan katılımcılar çalışan katılımcılara göre ve evli olanlar evli olmayanlara göre anlamlı farkla pandemide evde kalmaya daha fazla uyum sağlamıştır. Katılımcıların %87'si pandemide market ve pazar gibi kalabalık ortamlara girmekten çekinmiştir. Market ve pazar gibi kalabalık ortamlardan kaçınanların yaş ortalaması daha yüksektir. Kadınların, maddi durumu yeterli olan, evli olan, kronik bir hastalığı olan ve çalışmayan katılımcıların COVID-19 pandemisinde kalabalık ortamlardan daha fazla kaçındıkları bulunmuştur. Kadınların erkeklere göre ve çalışmayan katılımcıların çalışan katılımcılara göre daha fazla eldiven kullandıkları sonucuna ulaşılmıştır. Pandemi döneminde katılımcıların %66'sı glokom hastalık belirtilerini yaşadığını ifade etmiştir. COVID-19 pandemisinde %47'sinde glokom medikal tedavisinde aksama olmuştur. Maddi durumu yetersiz olanların medikal tedavisinde anlamlı farkla daha fazla aksama olmuştur. Maddi durumunu yetersiz olanlar glokom belirtilerini anlamlı farkla daha fazla yaşamıştır. Katılımcıların %67'si COVID-19 pandemi döneminde göz muayenesine gidemediklerini bildirmiştir. Cinsiyet, medeni durum, maddi durum, kronik hastalık varlığı ve çalışma durumuna göre göz muayenesine gidememe durumunda anlamlı farklılık gözlenmemiştir. Göz muayenesine gidemeyen katılımcıların yaş ortalamasının daha yüksek olduğu görülmüştür. Göz muayenesine gidemeyenler daha fazla glokom hastalık belirtileri göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the effects of the COVID-19 outbreak in patients with glaucoma who received medical treatment followed in the ophthalmology outpatient clinic. 100 patients who applied to Gaziantep University Faculty of Medicine Ophthalmology clinic between 01.04.2020-01.10.2020 and had regular follow-ups and polyclinic records in the past were included in the study. In addition to sociodemographic information, an information form containing questions about treatment processes and experiences of the COVID-19 pandemic process was used in the study. 17% of the participants could not adapt to staying at home. Women were significantly more adapted to staying at home. Non-working participants were more adapted to staying at home during the pandemic than working participants, and married compared to unmarried participants. 87% of the participants refrained from entering crowded environments such as markets and markets during the pandemic. The average age of those who avoid crowded environments such as markets and markets is higher. It has been found that women, who are financially sufficient, married, have a chronic disease and are not working, avoid crowded environments more during the COVID-19 pandemic. It was concluded that women use more gloves than men and non-working participants use more gloves than working participants. During the pandemic period, 66% of the participants stated that they experienced glaucoma disease symptoms. In the COVID-19 pandemic, 47% of glaucoma medical treatments were interrupted. There was significantly more disruption in the medical treatment of those with financial difficulties. Those with insufficient financial situation experienced the symptoms of glaucoma significantly more. 67% of the participants reported that they could not go to an eye examination during the COVID-19 pandemic period. No significant difference was observed in the absence of eye examination according to gender, marital status, financial status, presence of chronic diseases and employment status. It was observed that the average age of the participants who could not attend the eye examination was higher. Those who could not attend an eye examination showed more signs of glaucoma disease.