Prematüre retinopatisi risk değerlendirmesinde wınrop algoritması kullanımı
Use of the winrop algorithm in the risk assessment of retinopathy of prematurity
- Tez No: 945586
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SABİT KİMYON
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Prematüre retinopatisi, risk faktörleri, WINROP algoritması
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Kliniğimizce takip edilen prematüre bebeklerde prematüre retinopatisi riskinin WINROP algoritması kullanılarak değerlendirilmesi Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Gaziantep Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları Prematüre Retinopatisi Polikliniğinde ve Çocuk Hastalıkları Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde 2019-2024 yılları arasında tarama ve takibi yapılan 183 bebek dahil edildi. İlk muayene gestasyonel yaşı 27 haftadan küçük olan bebeklerde postmenstrüel 30-31. haftalarda, ≥27 haftada doğanlarda ise postnatal 4. haftada yapıldı. Tüm veriler retrospektif olarak incelendi. Postmenstrüal 36. haftaya kadar tüm verileri eksiksiz belgelenmiş olan ve yoğun bakımda yatan bebekler çalışmaya dahil edildi. Doğum haftası 32 hafta altı olan bebeklerin postmenstrüal 36. haftaya kadar haftalık olarak kiloları WINROP online veritabanına girildi. Çalışmamızda WINROP algoritmasının sensitivite, spesifite, pozitif ve negatif prediktif değerleri belirlendi. Bulgular: Çalışmada 98'i kız (% 53,6), 85'i erkek (% 46,4) olmak üzere 183 prematüre bebeğin 366 gözü incelendi. Bebeklerin ortalama gestasyonel yaşı 29,52±1,677 hafta, doğum kiloları 1411,56± 364,482 gram bulundu. Herhangi bir evrede prematüre retinopatisi olan bebek sayısı 91 olup PR insidansı % 49,7 bulundu. Çalışmamızda WINROP algoritması 61 bebekte kırmızı alarm vermiş olup bunlardan 46 (% 75.41) bebekte herhangi bir evrede prematüre retinopatisi saptandı. Kırmızı alarm veren 61 bebek içinden 16'sı (% 26,2) Tip 1 PR tanısı ile tedavi edildi. Pozitif prediktif değer % 26,2 olarak hesaplandı. Prematüre retinopatisi için yüksek risk alarmı vermeyen 122 bebekten 8'i (% 6.56) Tip 1 PR tanısı alarak tedavi gördü. WINROP veritabanı bu 8 bebeği kaçırmıştır. Sonuç olarak çalışmamızda WINROP'un duyarlılığı % 66,7, özgüllüğü ise % 71,7 olarak bulundu. Risk faktörleri incelendiğinde çok değişkenli regresyon analizinde doğum haftası, doğum kilosu ve respiratuar distres sendromunun prematüre retinopatisi için bağımsız risk faktörü olduğu belirlendi. Sonuç: Haftalık kilo alımını kullanan WINROP online veritabanının tedavi alan 8 bebeği kaçırdığı görülmüş olup tek başına mevcut haliyle prematüre retinopatisi takibinde kullanımının uygun olmadığı düşünülmüştür. Yapılacak modifikasyonlar ile ileriye yönelik umut vadediyor.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate the risk of retinopathy of prematurity (ROP) in preterm infants followed in our clinic using the WINROP algorithm. Materials and Methods: This study included 183 infants who were screened and followed for ROP between 2019 and 2024 in the ROP Outpatient Clinic of the Department of Ophthalmology and the Neonatal Intensive Care Unit at Gaziantep University Hospital. The first ophthalmologic examination was performed at postmenstrual weeks 30–31 in infants with gestational age