Üniversite öğrencilerinin ilişki doyumunun öz yeterlik ve romantik kıskançlık bakımından incelenmesi
Examination of relationship satisfaction of university students in terms of self-efficacy and romantic jealousy
- Tez No: 737460
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HADİYE KÜÇÜKKARAGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İlişki doyumu, romantik ilişkilerde öz yeterlik, romantik kıskançlık, Relationship satisfaction, self-efficacy in romantic relationships, romantic jealousy
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırma, üniversite öğrencilerinin ilişki doyumunun öz yeterlik ve romantik kıskançlık bakımından incelenmesini amaçlamaktadır. Araştırmada verilerin toplanması amacıyla“İlişki Doyumu Ölçeği”,“Romantik İlişkilerde Öz Yeterlik Ölçeği”,“Çok Boyutlu Kıskançlık Ölçeği”ve araştırmacının hazırladığı“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 26 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Post Hoc testi, Pearson korelasyon analizi, çoklu doğrusal regresyon analizi teknikleri kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına bakıldığında; üniversite öğrencilerinin duygusal kıskançlık düzeylerinin cinsiyete göre anlamlı bir farklılık gösterdiği saptanmıştır. İlişki doyumu ve öz yeterliklerinin yaşa göre anlamlı bir farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. İlişki doyumu ve bilişsel kıskançlık düzeylerinin ilişki süresine göre anlamlı biçimde farklılaştığı görülmektedir. İlişki doyumu ve öz yeterliklerinin ilişki durumuna göre anlamlı bir farklılık oluşturduğu bulunmuştur. İlişki doyumunun sınıf düzeyine göre anlamlı bir farklılık oluşturuduğu görülmektedir. Bilişsel kıskançlık düzeylerinin partnerleri ile görüşme sıklığına göre anlamlı bir farklılık gösterdiği saptanmıştır. Partnerleri ile iletişim kurmada kullandıkları yollar ilişki doyumu ve duygusal kıskançlık düzeyleri üzerinde anlamlı bir farklılık oluşturduğu görülmektedir. Bilişsel kıskançlık düzeylerinin öğrencilerin yaşamlarının büyük çoğunluğunu geçirdikleri yere göre anlamlı bir farklılığa sebep olduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin ilişki doyumlarının ve öz yeterliklerinin onların kendilerini ekonomik olarak nasıl algıladıklarına göre anlamlı bir farklılığa sebep olduğu görülmektedir. Yapılan Pearson korelasyon analizi sonucunda; üniversite öğrencilerinin ilişki doyumu ile öz yeterlikleri arasında orta düzeyde pozitif yönlü bir ilişki bulunmuştur. İlişki doyumu ile romantik kıskaçlık düzeyleri arasında ise yönü negatif olan zayıf düzeyde anlamlı bir ilişkinin olduğu saptanmıştır. Öğrencilerin öz yeterlikleri ile kıskançlık düzeyleri arasında çok zayıf düzeyde negatif yönlü anlamlı bir ilişki sonucuna varılmıştır. Yapılan çoklu regresyon analizi sonucuna bakıldığında; öğrencilerin öz yeterlikleri ve kıskançlık düzeyleri onların ilişki doyumlarının yordayıcısı olduğu saptanmıştır. Elde edilen sonuçlar veriler ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine university students' relationship satisfaction in terms of self-efficacy and romantic jealousy.“Relationship Satisfaction Scale”,“Self-Efficacy in Romantic Relationships Scale”,“Multi-dimensional Jealousy Scale”and“Personal Information Form”prepared by the researcher were used to collect data in the research. The obtained data were analyzed using the SPSS 26 program. Independent sample t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), Post Hoc test, Pearson correlation analysis, multiple linear regression analysis techniques were used. Looking at the results of the research; It was determined that the emotional jealousy levels of university students showed a significant difference according to gender. Relationship satisfaction and self-efficacy were found to differ significantly according to age. It is seen that the levels of relationship satisfaction and cognitive jealousy differ significantly according to the duration of the relationship. Relationship satisfaction and self-efficacy were found to make a significant difference according to relationship status. It is seen that there is a significant difference in relational satisfaction according to the grade level. It was determined that the cognitive jealousy levels showed a significant difference according to the frequency of meeting with their partners. It is seen that the ways they use to communicate with their partners make a significant difference on their relationship satisfaction and emotional jealousy levels. It has been determined that cognitive jealousy levels cause a significant difference according to the place where students spend most of their lives. It is seen that students' relationship satisfaction and self-efficacy cause a significant difference according to how they perceive themselves economically. As a result of the Pearson correlation analysis; A moderately positive relationship was found between university students' relationship satisfaction and self-efficacy. It was determined that there was a weak and negative relationship between relationship satisfaction and romantic jealousy levels. It was concluded that there is a very weak negative significant relationship between students' self-efficacy and jealousy levels. Considering the results of the multiple regression analysis; students' self-efficacy and jealousy levels were found to be predictors of their relationship satisfaction. The results obtained are discussed in the light of the data.